czwartek, 31 października 2013

CIASTO TOFFI

Jest to niezbyt skomplikowane ciasto przełożone masą, ciasto w którym wyraźnie wyczuwalne są smaki toffi i czekolady, jest ono oblane polewą czekoladową i zwieńczone pokruszonymi krówkami.

Robi się je dość szybko, a jest pyszne. Przepis na biszkopt wzięłam z przepisu na CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ , który kiedyś już Wam pokazywałam :) .




PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej (odjąć 2 łyżki mąki)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Masa:

- 250 g masy krówkowej o smaku kakaowym
- 500 g śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody

Polewa z posypką:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 8 twardych krówek

PRZYGOTOWANIE:

- Upiec biszkopt: suche składniki tj. mąkę- od 1 szklanki mąki odjąć dwie łyżki, a na miejsce odjętych dwóch łyżek wsypać 2 łyżki kakao, proszek do pieczenia wymieszać w misce.

W drugiej misce ubić mikserem na jasny puch całe jajka z cukrem pudrem i szczyptą soli. Gdy jajka z cukrem będą ubite dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką.

Gotowe ciasto przelać do formy (o wymiarach 21x28 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 175 stopni C i piec 40 minut. Po wystygnięciu biszkopt przekroić.

- Zrobić masę: żelatynę rozpuścić  wraz z wodą na małym ogniu. Przestudzić, jednak nie na tyle aby stężała.

Masę krówkową lekko ogrzać np. w rondelku na małym ogniu (chodzi o to aby miała bardziej płynną konsystencję niż taką jaką ma po wyjęciu z puszki).

Ubić śmietanę, a gdy jest sztywna dodawać stopniowo zimną masę krówkową i miksować na małych obrotach.

Na sam koniec dodać przestudzoną ale płynną żelatynę i krótko miksować na niskich obrotach do połączenia się żelatyny z masą. Gdy masa jest gotowa trzeba ją dość szybko rozsmarować na biszkopcie (bo szybko tężeje). A następie przykryć drugim spodem biszkopta, lekko docisnąć. Przełożone masą ciasto umieścić w lodówce.

- Gdy ciasto się chłodzi zrobić polewę. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Krówki pokroić i lekko pokruszyć na różnej wielkości kawałki.

- Ciasto oblać polewą, a na niezastygniętą jeszcze polewę dość równomiernie posypać pokruszonymi krówkami.

Ciasto schłodzić przez ok. 2 godziny w lodówce, po tym czasie można już ciacho kroić i się nim delektować :) .

Smacznego !





6 komentarzy:

  1. O mniam, wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być mega słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie aż tak bardzo, słodkie w granicach przyzwoitości :) najsłodsza jest polewa i krówki na górze, ale np. do masy już cukru nie dodałam, no i myślę że w biszkopcie też nie jest aż tak dużo cukru :) całość nie była przesłodzona :)

      Usuń
    2. A co trzeba dodać na wierzch??

      Usuń
  3. witam przepyszne ciasto niedawno dostałam przepis na to ciasto ale jest zupełnie inny ale zaznaczam ze te ciasta toffik są przepyszne ,bo zauważyłam ze jest kilka wersji -zamiesciłam go na blogu zapraszam na nowy bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...