środa, 30 października 2013

CIASTECZKA ZMYSŁOWE USTA

Ciasteczka bardzo smaczne o dość oryginalnym wyglądzie. Tak je nazwałam ponieważ przypominają mi usta z zagryzionym językiem.
 
Zamiast jabłek do ich zrobienia można użyć także brzoskwiń świeżych lub z puszki. Każdy chętnie sięga po takie ciasteczka, doskonały dodatek do herbaty lub kawy.

Przepis pochodzi z kolekcji Nowa kuchnia polska- spotkania przy stole (segregator z przepisami dołączanymi do gazety wyborczej 2006- 2007 r).



PRZEPIS
 
SKŁADNIKI:

- 10 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru białego
- 350 g mąki
- 200 g margaryny
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
-  4 jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże wkruszyć do kubka, posypać cukrem, wymieszać i zostawić na 5 minut.

- Mąkę posiekać z margaryną, zrobić kopczyk, a na jego środku dołek. W dołku umieścić zaczyn drożdżowy, śmietanę, żółtko, jajko, sól wszystko pomieszać i zagnieść ciasto.

- Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Kawałki jabłek umieścić w misce i wsypać do nich dwie łyżki cukru brązowego i płaską łyżeczkę cynamonu, wymieszać.

- Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić szklanką kółka.

- Nałożyć kawałki jabłka w kształcie półkola na krążki ciasta (tak jak na pieroga, okrągłą krawędzią do okrągłej krawędzi). Zgiąć krążek ciasta w pół i skleić tylko kąciki, nie po całej długości- jabłko będzie widoczne.

- Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.

- Ciasteczka tuż po zdjęciu z formy, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego !




10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ha ha no tak też wyglądają :)

      Usuń
    2. U nás se tomuto cukroví říká ,,žabí huba" ne tak poeticky jako v Polsku.

      Usuń
    3. A tam poetycko haha :) są jeszcze inne nazwy tych ciasteczek ale ja na nie mówię zmysłowe usta, bo najbardziej mi takie przypominają :) . Czeskie ciastka "żabie usta" troszeczkę się różnią o tych bo nadzienie mają inne i składniki ciasta inne ale też mi się podobają i muszę też je koniecznie upiec :) dzięki za pomysł na kolejne ciastka :)

      Usuń
  2. Faktycznie usta, wspaniały pomysł na ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcający przepis:) a że, mam jabłka to na pewno zrobię:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jesienne wieczory przy herbatce w sam raz takie ciasteczka z jabłkiem, bo sezon na jabłka trwa :) Pozdrawiam Asiu :)

      Usuń
  4. Rewelacja, niby proste ciasteczka, ale w takiej formie robią dodatkowe wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jestem po ich upieczeniu, są naprawdę super. Bardzo proste, smaczne i efektowne.Wpisałam je do swojego zeszytu, co oznacza, że będę do nich wracać:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...