wtorek, 2 lipca 2013

ZWYCZAJNA BABKA

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na babkę, która często gości u mnie w domu bo jest niezawodna- szybka, dziecinnie łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje, po prostu pewniak :).

Można ją polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem (po upieczeniu i ostudzeniu)- w każdej z tych odsłon jest pyszna. U mnie przeważnie jest odziana w cukier puder bo nie trzeba długo czekać aby ją zjeść :) . 

Zawsze jest tak samo smaczna, często jest u mnie niedzielnym gościem do popołudniowej kawki, wychodzi dość spora, na pewno wystarczy dla wszystkich. Polecam upiec ! Piekłam ją już chyba z 1000 razy i jeszcze mi się nie znudziła.



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 mały cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mały proszek do pieczenia (taki na 500g mąki)
- 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C, przygotować formę do babki z kominkiem o średnicy 27 cm- nasmarować ją masłem i obsypać mąką.

- W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.

- W drugiej misce ubić jajka z cukrem na jasny puch.

- Do ubitych jajek stopniowo dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką i mieszać mikserem.

- Wlać 0,5 szklanki mleka, dalej mieszać mikserem.

- Wlać olej i wymieszać mikserem.

- 3/4 ciasta przelać do formy, a 1/4 ciasta zostawić w misce. Do 1/4 części ciasta dodać kakao, 2 łyżki mleka i dobrze wymieszać mikserem. Ciasto kakaowe wylać na ciasto białe, znajdujące się w formie.

- Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika babkę wyjąć z formy aby nie zaparowała. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować- posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego !





8 komentarzy:

  1. Również uwielbiam takie babki, jaka wielka, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie jej zaletą jest także jej wielkość, zostaje jej na drugi dzień, a na drugi dzień jest także bardzo dobra a może nawet lepsza :) naprawdę nikomu nie zabraknie :)

      Usuń
  2. Takie zwyczajne ciasta są najlepsze i najbardziej smakują ;) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwyczajna, a jak ładnie się prezentuje, że aż chcę się zjeść :)
    Pozdrawiam, katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwyczajna ale poczciwa :) nie zawiodłam się na niej :) już Cię Kasiu odwiedzam :) pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...