środa, 31 lipca 2013

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE Z POWIDŁAMI

Przepis na te rogaliki mam z kalendarza z wydzieranymi kartkami, nie wiem co to za kalendarz, ani z którego roku bo przepis mam wycięty i wklejony już dość dawno do swojego zeszytu. Mogę wnioskować,  że kalendarz był dość stary, a stwierdzam to po pożółkłym papierze tej kartki :) .

Pierwotnie przepis nosił nazwę : „Półfrancuskie rogaliki z jabłkami”  i jak sama nazwa wskazuje w ich przepisie znajdowały się jabłka. Ja przeważnie piekę je z dość twardym dżemem, idealnie do tego celu nadają się powidła śliwkowe. Można także do ich nadzienia użyć kremu orzechowego.

Do dekoracji zamiast czekolady można użyć lukru lub cukru pudru. Są to klasyczne rogaliki, które bardzo łatwo się robi, wychodzi ich sporo, polecam :) .




PRZEPIS
 
SKŁADNIKI (na ok. 48 rogalików):

- 4 szklanki mąki pszennej typ 405- 550
- 200 g masła
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g śmietany 18%
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru z wanilią lub 1 mały cukier wanilinowy
- 310 g powideł śliwkowych
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

- Śmietanę wymieszać z drożdżami.

- Masło w temperaturze pokojowej posiekać z mąką.

- Z mąki posiekanej z masłem zrobić kopczyk, a na jego środku dołek- do dołka wlać śmietanę z drożdżami, żółtka, cukier- zawartość dołka wymieszać.  Stopniowo mieszać zawartość z dołka z kopczykiem, zagarniając nożem mąkę.

- Gdy ciasto jest wstępnie wymieszane to wyrobić je rękami, nie wyrabiać zbyt długo.

- Przykryć folią i poczekać 20 minut.

- Ciasto podzielić na 4 części, każdą z części rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Koło z ciasta podzielić na 12 części (trójkątów)- najpierw na ćwiartki, potem każdą z ćwiartek na 3 części.

- Zwijanie rogalika: na najkrótszy bok trójkąta nałożyć małą łyżeczkę powideł i rolując w kierunku wierzchołka trójkąta formować rogalik.

- Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 minut, aż rogaliki będą miały jasnozłoty kolor.

- Po ostudzeniu rogaliki udekorować roztopioną czekoladą.

Smacznego !







9 komentarzy:

  1. cudowne,juz mysle,kiedy zjemy reszte drozdzowek i zrobie takie rogaliki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ladylaura. i nie wiedzieć czemu jak powiedziałaś o drożdżówkach pomyślałam o jagodziankach haha :)

      Usuń
  2. Rogaliki wyglądają idealnie - jak z piekarni! : )
    Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha dziękuję Martha :) starałam się aby były zgrabne i wiadomo smaczne :)

      Usuń
  3. wyglądają przepysznie ;D jutro śniadanko zarezerwowałam dla puncake'ów z płatkami owsianymi twojego przepisu, na następnym miejscu w kolejce letnie pesto ;)

    obserwuję i zapraszam do siebie ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...