czwartek, 25 lipca 2013

PIZZA NA CIENKIM SPODZIE

Ogólnie preferuję pizze na grubszym spodzie jednak czasami lubię zjeść taką na cieniutkim. Ostatnio jedząc pizze na cienkim spodzie z pizzerii miałam pewien niedosyt przez to, że mało było ziół w sosie, chyba w ogóle nie było, na samym wierzchu pizzy było tylko sypnięte odrobiną ziół prowansalskich...

Pizze dało się zjeść ale szału nie było :(. Na następny dzień zrobiłam sobie powtórkę z rozrywki tyle, że z większą ilością ziół. Pizza wyszła pyszna, nieskromnie przyznam, że dużo lepsza niż ta z pizzerii :) .




PRZEPIS

SKŁADNIKI (dwie pizze o średnicy 50 cm):

Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 320 g wody
- 6 łyżek oleju rzepakowego

Sos:
- 1 opakowanie pomidorów w puszce krojonych
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano

+ ser żółty
+ świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek- opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże wkruszyć do kubka, wsypać cukier, wymieszać i zostawić na 5 minut. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody, wymieszać i poczekać ok. 5 minut aż zaczyn zacznie pracować.

- Do miski wsypać mąkę, sól, wodę, zaczyn drożdżowy, wymieszać łyżką. Dolać olej i wyrobić ciasto.

- Ciasto zostawić w misce posmarowanej olejem w ciepłym miejscu. Przykryć folią i ściereczką i poczekać 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją ilość.

- Zrobić sos: na zimny olej dodać posiekany czosnek i podgrzać. Dodać przyprawy, pomieszać i chwilę poczekać. Wlać pomidory i dodać koncentrat, podgrzać aż zacznie "bulgotać", wyłączyć palnik.

- Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 220 stopni, aby się nagrzał.

- Ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Jedną część zostawić w misce pod przykryciem, a drugą część uformować w rękach na taki „placek”, położyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować na kształt koła o średnicy 50 cm, na grubość 4 mm.

- Na rozwałkowane ciasto rozsmarować ok. 4 łyżki sosu. Posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, a następnie posypać startym serem.

- Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut.
Smacznego !







A tutaj nie wytrzymałam i podczas robienia zdjęć musiałam pożreć jeden kawałeczek :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pizze, a na cienkim cieście to już całkiem. A na dodatek , to jestem wegetarianką, więc chyba od razu sobie ten przepisik zanotuję i będę jutro robić rozróbę w kuchni :D


    Zapraszam na pewną akcję, bo teraz liczysz się Ty!
    http://escape-to-my-dreams.blogspot.com/2013/07/teraz-ty.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...