środa, 17 lipca 2013

OGÓRKI MUSZTARDOWE

O ogórkach w zalewie musztardowej słyszałam już dawno ale jakoś nigdy nie były u mnie robione. A to błąd bo są naprawdę pyszne :) .

Ogórki mają bardzo ciekawy smak, są ostre i kwaskowe zarazem. Nie są bardzo pikantne, takie w granicach normy. Uwielbiam je na kanapkach z wędliną, a także doskonale pasują do obiadu typu gulasz i kasza gryczana. Na imprezowym stole także cieszą się dużym powodzeniem :) .

Zamknięte w słoiku może nie wyglądają zbyt efektownie, ot taka mętna woda i nie widać w niej nic, ale już po wyjęciu ich ze słoika wynurzają się piękne zielone ogóreczki, a przygrywa im apetycznie pomarańczowa marchewka. Jedno jest pewne kto raz spróbuje ogórków musztardowych będzie do nich ciągle powracał.

Przepis pochodzi od znajomego mojej siostry- Łukasza :) .


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 marchewki
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy rosyjskiej
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego

PRZYGOTOWANIE:

- Ogórki umyć i pokroić w słupki.

- Marchewki, umyć, obrać i pokroić w słupki.

- Ugotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Całość zagotować i wystudzić.

- Do wystudzonej zalewy dodać musztardę i wymieszać.

- Ogórki włożyć do słoików, włożyć także kilka słupków marchewki.

- Do słoików z ogórkami wlać zalewę i zakręcić.

- Gotować przez 10 minut w dużym garnku z wodą sięgającą do połowy wysokości słoików. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę żeby słoiki się nie obijały.
Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...