czwartek, 25 lipca 2013

MINI FOCACCIE

Ostatnio bardzo polubiłam różne focaccie- zarówno polubiłam je robić jak i jeść :) .

Na przepis na mini focaccie natrafiłam w pewnej małej, niepozornej książeczce kupionej w hipermarkecie za grosze (seria Z kuchennej półeczki tytuł „120 wypieków” autor Emma Patmore), troszkę go zmodyfikowałam i wyszły pyszne focaccie- nie można się od nich oderwać są tak smaczne :) .

Takie minifocaccie to pyszna przekąska na ciepło do zup ale także są wyśmienite jedzone solo, nawet na zimno.

Nie byłabym sobą gdybym do focacci nie dodała dużo świeżych ziół z mojego ogrodu ziołowego, lubię jak jest zielono i aromatycznie :) .





PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 8 szt.):

Ciasto:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 papryczki chili (można pominąć)

Wierzch:
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka świeżego majeranku
- ok.1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże wkruszyć do kubka, zasypać cukrem i zostawić na 5 minut aż się rozpuszczą.

- Do miski wsypać: mąkę i sól, dolać rozpuszczone drożdże, wodę. Wymieszać łyżką, dodać olej, a następnie wyrobić ręką ciasto- ma ono być gładkie i elastyczne. Jeżeli za bardzo klei się do ręki to dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki oleju. 

- Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią i ściereczką, zostawić w cieple na 1 godzinę aby wyrosło (podwoi swoją objętość).

- Przygotować cebulę: pokroić ją w plasterki, dolać do nich olej, wymieszać i zostawić. Zioła posiekać i pomieszać w osobnej miseczce.

- Po wyrośnięciu do ciasta dodać posiekaną papryczkę, wyrobić jeszcze przez 2 minuty i podzielić je na 8 części. Ja to robię tak: rękami dzielę ciasto jakby „wyciskając je”, najpierw na pól, potem każdą połówkę na pół, gdy mam 4 ćwiartki każdą z nich dzielę jeszcze na pół- tak powstaje 8 równych części.

- Każdą część ciasta uformować w rękach lub rozwałkować na placek grubości 1 cm. 

- Uformowane focaccie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, porobić w nich dołki palcami. Na każdą z nich położyć ok.1 łyżkę wcześniej przygotowanej cebuli,1 łyżeczkę ziół, posypać szczyptą soli.

- Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

- Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 190 stopni C.

- Focaccie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut aż się apetycznie zarumienią.
Smacznego !









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...