wtorek, 30 lipca 2013

FOCACCIA Z OLIWKAMI I CEBULĄ

Oto siostra focacci na którą przepis podawałam TUTAJ, zrobiona na takim samym cieście ale z innymi dodatkami, a co za tym idzie inna w smaku. Jest łagodna, oliwki są dobrze wyczuwalne i fajnie się komponują z tymiankiem i cebulą. Ja uwielbiam ją podawać oraz jeść z zupą kremem z dyni- tak najlepiej mi smakuje.



PRZEPIS

SKŁADNIKI :

Ciasto:
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 10 g drożdży świeżych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 275 g letniej wody
- 75 ml oliwy

Do polania ciasta:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody

Dodatki:
- 1 mała cebula
- kilka oliwek zielonych
- tymianek suszony lub świeży
- gruboziarnista sól morska
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:

- Do miski wsypać mąkę, zrobić w mące dołek i wkruszyć w niego drożdże, drożdże posypać cukrem i poczekać 5 minut.

- Następnie wsypać pieprz, sól i wlać oliwę i wodę. Ciasto zagnieść przez ok. 5 minut. Wyrobione ciasto umieścić w misce posmarowanej oliwą, przykryć folią, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

- Przygotować formę o średnicy 28 cm (ja używam okrągłą formę do tart) - jeśli metalowa to posmarować oliwą, jeśli silikonowa (tak jak w moim przypadku) to nie trzeba niczym smarować.

- Ciasto przełożyć do formy i rozciągnąć je palcami aby zajmowało całe dno formy.

- W cieście porobić dołki palcami i mieszaniną oliwy (1 łyżka) z wodą (1 łyżka).

- Na cieście rozłożyć pomidory cebulę w plastrach, pokrojone w plasterki oliwki, obsypać tymiankiem, pieprzem i solą.

- Focaccie odstawić na 20 minut aby lekko podrosła.

- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez ok. 20 minut, focaccia na górze ma się apetycznie zarumienić.
Smacznego !





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...