czwartek, 25 lipca 2013

FASZEROWANE KABACZKI Z KUSKUSEM

Sezon na kabaczki, cukinie i patisony trwa więc trzeba je jeść bo są pyszne :) .

Ja kabaczki bardzo lubię faszerowane, tutaj moja propozycja na farsz z dodatkiem kaszy kuskus. To doskonały obiad na lato- jedzenie lekkie i smaczne. Zamiast kabaczków można użyć cukinii.
 

PRZEPIS

SKŁADNIKI (6 sztuk):

- 3 kabaczki
- 250 g kaszy kuskus
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 opakowanie pomidorów w puszce krojonych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta papryki ostrej
- ½ łyżeczki pieprzu
- ok. 6  plastrów sera żółtego

PRZYGOTOWANIE:

- Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ tak aby powstały łódki.

- Miąższ kabaczków pokroić w kostkę.

- Do garnka wlać 4 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dorzucić marchewkę startą na tarce.

- Do garnka wrzucić miąższ kabaczków. Przykryć, zostawić na wolnym ogniu przez ok. 7 minut.

- Następnie dosypać kuskus i przyprawy, wymieszać, przykryć na 5 minut.

- Po 5 minutach wlać pomidory, wymieszać i wyłączyć palnik. Przykryć i zostawić na ok. 6 minut.

- Przygotować 2 naczynia żaroodporne (wszystkie 6 łódek w jednym się nie zmieszczą): na dno wlać 1 łyżkę oleju. Ułożyć w nich łódki z kabaczka.

- Łódeczki wypełnić farszem, na wierzchu każdego nafaszerowanego kabaczka rozłożyć kilka kawałków sera żółtego.

- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 40 minut.

* Można zamiast kabaczków użyć cukinii, wtedy piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30 minut.
Smacznego !









3 komentarze:

  1. świetne, bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kabaczek i dynia to to samo :), ale przepis super na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy chyba chodziło Ci o to, że kabaczek i cukinia to to samo ??? Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Tak samo cukinia, patison to też odmiany dyni zwyczajnej. Niektórzy w ogóle nie używają nazwy kabaczek bo twierdzą, że to to samo co cukinia, a niektórzy twierdzą, że jest kabaczek i cukinia, które różnią się nieco smakiem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...