poniedziałek, 15 lipca 2013

FASZEROWANE CUKINIE Z MIĘSEM

Ostatnio w prezencie otrzymałam piękne, kształtne, młode cukinie wprost z działki (u mnie w ogródku jakoś słabo rosną).

Jak je zobaczyłam to od razu wiedziałam, że zrobię je faszerowane. Postanowiłam zrobić farsz z ryżu i mięsa mielonego, wyszedł pyszny obiad, wszyscy byli bardzo zadowoleni :) .

Do faszerowania najlepiej użyć tych młodych cukinii bo można potem je zjeść w całości z zieloną skórką. Kolorowo i pysznie na talerzu mniam to lubię ! :)

PRZEPIS
 
SKŁADNIKI (10 sztuk ):

- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 i 1/3 szklanki ryżu
- 1 i 1/2 szklanki wody
- po 1 łyżeczce cząbru, majeranku, tymianku, czosnku
- po 1/2 łyżeczki soli, curry i pieprzu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka sosu balsamico
- 5 cukinii o dł. ok. 20 cm
- 100 g sera żółtego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
 
PRZYGOTOWANIE:

- Cukinie umyć i przekroić wzdłuż, wydrążyć z nich miąższ, miąższ pokroić w kostkę.

- Mięso usmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju i przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać sos balsamico, wymieszać.

- W garnku na 3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodać marchewkę startą na tarce na dużych oczkach, chwilę poddusić pod przykryciem.

- Do garnka z cebulą i marchewką wsypać ryż, przyprawy, dodać pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Całość chwilę podsmażyć. Następnie wlać wodę i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 25 minut, aż ryż wchłonie wodę (ryż nie ma być zupełnie ugotowany, ziarenka ryżu będą lekko twarde). Dodać usmażone wcześniej mięso i kukurydzę, pomieszać wszystko.

- Cukinie napełnić powstałym farszem po same brzegi, nawet z lekką górką.

- Nafaszerowane cukinie posypać startym serem żółtym. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 min.
Smacznego ! 

Cukinie przed upieczeniem.

Cukinie po upieczeniu :)





4 komentarze:

  1. Też bardzo lubię faszerowane cukinie. :) Ja jeszcze dodaję do nich sos pomidorowy, by nie było zbyt sucho. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos pomidorowy to świetny pomysł, także pysznie, jednak te mimo, że bez sosu nie są suche za sprawą miąższu z cukinii pokrojonego i dodanego do ryżu :)

      Usuń
  2. bardzo lubię latem faszerowane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...