sobota, 13 lipca 2013

CIASTO ORZECHOWE

Ciasto pyszne bo orzechowe, a przecież wszystko co z dodatkiem orzechów jest pyszne :) . Robi się je szybko, fajnie wyrasta. Jest smaczne także dnia następnego.

Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata (segregator z przepisami pochodzącymi z dodatku do gazety wyborczej).


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 180 g orzechów laskowych mielonych
- 3 jajka
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 180 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 mały proszek do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150 ml mleka

Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
+ 2 garści płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu.

- Ubić jajka przez krótki czas, następnie kolejno dodawać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, skórkę cytrynową. Dodawać mąkę z proszkiem, miksować. Na samym końcu dodać orzechy, olej i mleko.

- Mieszać mikserem aż powstanie gładkie ciasto o gumowatej konsystencji.

- Formę o wymiarach 21x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem, piec przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

- Po ostudzeniu ciasto polać polewą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem) i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego !




5 komentarzy:

  1. Puszyste,smakowicie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast mleka moze byc woda? jestem uczulona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinno się udać, 150 ml to nie dużo i może ta zamiana mleka na wodę tylko troszeczkę odbić się na jakości ciasta, ale mogę tylko gdybać bo nigdy nie piekłam tego ciasta z wodą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...