czwartek, 4 lipca 2013

CIASTECZKA ANZAC Z MELASĄ

Przepis na te pyszne ciasteczka znalazłam na stronie http://www.taste.com.au/recipes/21104/anzac+biscuits i od raz mi się spodobał. Dlatego, że ciastka są z płatkami owsianymi i zawierają melasę, która zabarwia ciastka na przyjemny, czekoladowy kolor :).

Ciastka po upieczeniu i ostudzeniu od razu nadają się do jedzenia, nie trzeba ich zamykać w słoju żeby zmiękły. Doskonale smakują z mlekiem, są sycące za sprawą płatków owsianych. 

Spodobał mi się sposób robienia ciastek- nie dość, że prosto (bo na zasadzie połączenia mokrych i suchych) to jeszcze dość spektakularnie (mieszanina masło- melasa po dodaniu sody z wodą fajnie się piętrzy),na dodatek ciastka bardzo łatwo dają się uformować. Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne, słodkie w sam raz, kruchutkie, chrupiące i pachnące.


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 ¼ szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki melasy
- 150 g posiekanego masła
- ½ łyżeczki sody
- 1 ½ łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.

- Mąkę, płatki owsiane, cukier, wiórki kokosowe wsypać do dużej miski i wymieszać.

- W rondlu na małym ogniu podgrzać masło i melasę, mieszać.

- Wymieszać sodę z gorącą wodą i dodać mieszankę masło- melasa. Trzeba zrobić to sprawnie i szybko dodać do suchych składników bo po wymieszaniu mieszanka się pieni.

- Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać aż się połączą.

- Formować łyżką z powstałej masy kulki i umieszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć.

- Piec ok. 12 minut, ciastka mają się lekko zarumienić, jednak trzeba uważać z wydłużaniem czasu pieczenia bo szybko się spiekają i mogą się przypalić.
Smacznego !







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...