wtorek, 2 lipca 2013

BUŁECZKI DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI

Bułeczki różyczki to nic innego jak przeobrażone w piękne kwiaty Cynamonki. Cynamonki zamiast z cynamonem zrobiłam z gorzką czekoladą i zamiast piec na zwykłej, płaskiej blaszce, upiekłam w metalowej formie na muffiny.

Tak oto wyrosły mi urocze różyczki :). Cynamonki, Bułeczki z rodzynkami lub Różyczki z tego przepisu piekłam już wiele razy zmieniając tylko ich wnętrze i przyznam, że mnie jeszcze ten przepis nie zawiódł, często korzystam z tego przepisu.

Przepis na Cynamonki pochodzi z opakowania mąki Tortowej Polskie Zboża- mąka pszenna typ 450.



PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 24 sztuki):

- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
- szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 0,5 szklanki mleka umieścić w misce, wymieszać i zostawić na 15 minut.

 - Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić.

- Wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.

- Jedną część schować powrotem do miski i przykryć, a drugą część rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto ma być rozwałkowane na grubość ok. 7 mm.

- Rozwałkowane ciasto posypać startą czekoladą (0,5 tabliczki) i zwinąć roladę. Roladę pokroić na plastry: najpierw na pół, potem te dwie połówki na pół. Powstaną 4 kawałki- każdy z nich podzielić na trzy części. Tym sposobem wyjdzie 12 plastrów, czyli tyle ile otworów zawiera standardowa forma na muffiny.

- Plastry rolady (powstałe ślimaki) włożyć do otworów w formie na muffiny. Formę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiły swoją wielkość.

- Z drugą połową ciasta zrobić tak samo (rozwałkować w prostokąt, posypać czekoladą, zrobić roladę i pokroić na plastry).

- Formę z wyrośniętymi bułeczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 20 minut, bułeczki różyczki mają być zarumienione.
Smacznego !

Po prawej stronie bułeczki dopiero co umieszczone w formie na muffiny, po lewej stronie bułeczki wyrośnięte- podwoiły wielkość.
 





7 komentarzy:

  1. Świetne "różyczki- ślimaczki" :) Pięknie wyrośnięte i z czekoladą! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak czekolada zdecydowanie dodaje im uroku smakowego :) nie tylko są pyszne ale i pięknie pachną czekoladą, mi bardzo smakują :)

      Usuń
  2. świetne bułeczki, porywam jedną i przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...