sobota, 22 czerwca 2013

RYŻ Z SOSEM OSTRO - KWAŚNYM

Dziś pokazuję propozycję na obiad lekki, pyszny i szybki w przygotowaniu, chociaż zdecydowanie dla amatorów pikantnych smaków. Czasami lubię zaszaleć i zjeść coś tak pikantnego aż zrobi mi się gorąco :) .

Jak już niedawno wspominałam bardzo często gości u mnie sos słodko- kwaśny, na który przepis podawałam tutaj: SPRING ROLLS Z SOSEM SŁODKO - KWAŚNYM . Czasami eksperymentuję i przepis ten dowolnie modyfikuję. W tej odsłonie sosowi nadałam charakter nieco bardziej pikantny. Pikantność sosu doskonale łączy się z delikatnym w smaku białym ryżem.

 




































PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 0,5 selera korzeniowego
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu 6 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka ryżu

PRZYGOTOWANIE:

- Ocet, cukier, sól, ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, 1 szklankę wody wymieszać w misce.

- Cebulę pokroić w piórka, selera naciowego w plasterki, a marchew i selera korzeniowego w słupki. Cebulę podsmażyć na oleju w dużym rondlu, lekko zeszklić następnie wrzucić do niej marchew i selera. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są miękkie wlać do nich szklankę wody, zamieszać i chwilę zagotować.

- Do rondla z warzywami wlać mieszankę (z octem, cukrem, solą, ostrą papryką, koncentratem, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, wodą) i zamieszać.

- Gdy całość się zagotuje wsypać sezam, zamieszać i wyłączyć.

- Ugotować ryż w wodzie (2 szklanki wody).

- Na talerzu ułożyć w formie gniazda porcję ryżu, a na środek nałożyć sos. Można posypać posiekaną świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami (w moim przypadku są to kiełki słonecznika).
Smacznego !






BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...