niedziela, 2 czerwca 2013

RABARBAROWE MUFFINY Z NUTĄ KORZENNĄ

Rosnący w ogródku rabarbar skusił mnie do stworzenia muffin właśnie z kwaskowym rabarbarem z nutą przypraw korzennych, przykrytych słodką kakaową kruszonką. Myślę, że połączenie rabarbaru z cynamonem, imbirem i kardamonem jest bardzo dobre bo smaki doskonale się równoważą i uzupełniają.

Muffiny wychodzą puszyste, ładnie rosną i nie są monotonne za sprawą rabarbaru w ich wnętrzu. Są doskonałym kąskiem na podwieczorek lub śniadanie do pysznej kawy. :)



PRZEPIS
 
SKŁADNIKI ( 24 sztuk):

Suche:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kardamonu

Mokre:
- 200 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko

Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 70 g masła lub margaryny

Dodatkowo:
- 200 g rabarbaru
- 3 łyżki jagód goji

PRZYGOTOWANIE:

- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

- Jagody goji namoczyć we wrzącej wodzie, osączyć z wody, trochę rozdrobnić.

- Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 stopni C.

- Przygotować formę na muffiny: włożyć papierowe papilotki.

- Przygotować kruszonkę- w naczyniu wymieszać składniki na kruszonkę: mąkę, kakao i cukier następnie dodać posiekane masło w temperaturze pokojowej i rozetrzeć szybko i krótko w dłoniach. Mają powstać większe grudki. Włożyć do lodówki.

- W dużej misce wymieszać składniki suche na muffiny.

- W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki na muffiny.

- Do suchych składników stopniowo wlewać mokre składniki i mieszać. Nie mieszać zbyt długo i dokładnie, tylko do połączenia suchych i mokrych składników. Nie trzeba mieszać mikserem, wystarczy łyżka.

- Na samym końcu do ciasta dodać pokrojony rabarbar i jagody goji i delikatnie zamieszać.

- Ciasto nakładać do papilotek w formie- na wysokość górnej krawędzi papilotek.

- Każdą muffinę posypać łyżką wcześniej przygotowanej kruszonki.

- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 18 minut.

 - Po wyjęciu formy z muffinami z piekarnika nie wyciągać ich od razu z formy tylko poczekać ok. 5 minut.
Smacznego !





BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, uwielbiam takie słodkości, ja robiłam niedawno muffiny bananowe z czekoladą(,kuchnia lidla,), również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffiny czekoladowe robię bardzo często- mam w planach przepis załączyć wkrótce :) a z bananami też na pewno pycha :)

      Usuń
  2. Wyglądają fantastycznie! Uwielbiam słodkości z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto zrobić bo jeszcze rabarbar jest :) smacznego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...