poniedziałek, 13 maja 2013

ZUPA KREM Z BROKUŁA Z PALUSZKAMI CHLEBOWYMI DUKKAH

Oto moja propozycja na obiad z brokułem i mieszanką Dukkah w roli głównej- wiosennie, aromatycznie i smacznie. Lubię takie lekkie choć sycące obiady bo zagryzanie takiego kremu paluszkami Dukkah daje poczucie sytości i ogólnego zadowolenia. :)

Myślę, że paluszki chlebowe Dukkah pasują także do innych zup kremów np. mojej ulubionej zupy krem z dyni. Paluchy doskonale sprawdzają się także jako przekąska do piwa.



PRZEPIS

SKŁADNIKI :

Zupa krem z brokuła:
- 2 litry wody
- 2 szklanki warzyw z mrożonki (marchewka, seler, pietruszka korzeniowa, groszek)
- 2 liście lubczyku ogrodowego
- 4 liście laurowe
- 1 brokuł
- 1 łyżka cukru
- natka pietruszki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz

Paluszki chlebowe Dukkah:
- 500 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki soli
- 40 g drożdży
- 100 g masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- mieszanka Dukkah (przepis na nią podałam TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Zupa krem z brokuła:

- Obrać i ugotować w osolonej wodzie 3 ziemniaki.

- W garnku ugotować wywar z 2 litrów wody, warzyw, lubczyku, liści laurowych. Całość gotować ok. 15 minut (warzywa mają zmięknąć).

- W tym czasie pokroić cebulą i przysmażyć ją na patelni z 2 łyżkami oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej odrobinę sosu balsamico, pomieszać.

- Gdy wywar się ugotuje to wyciągnąć z niego liście laurowe i lubczyk. Włożyć różyczki brokuła, dodać łyżkę cukru i gotować przez 15 minut (brokuł ma zmięknąć).

- Do garnka z ugotowanym brokułem na wywarze, wrzucić ziemniaki, posiekaną pietruszkę i podsmażoną cebulę. Całość zblendowac na gładki krem, przyprawić solą i pieprzem. Przed samym podaniem garnek z zupą wstawić na mały ogień, aby się tylko podgrzała (nie zagotowała).

Paluszki chlebowe Dukkah:

- Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, pomieszać, zostawić na 5 minut. Następnie zalać letnim mlekiem i pomieszać. Wsypać mąkę, sól, dodać posiekane masło w temperaturze pokojowej, olej i wyrobić ciasto.

- Gdy ciasto jest gładkie podzielić na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do miski i przykryć folią, a drugą część rozwałkować na grubość 7 mm na długi prostokąt i pociąć go na pasy (mają mieć ok. 15 cm długości i 2,5 cm szerokości). Z pasów tych uformować paluszki (instrukcja poniżej na zdjęciach), obtoczyć w przyprawie Dukkah- położyć koło siebie kilka paluszków, posypać przyprawą i rolować je w mieszance (również pokazane na zdjęciach). Paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej części ciasta zrobić tak samo.

- Piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez ok. 20 min (paluszki mają się lekko zarumienić).

- Paluszki podawać na ciepło lub na zimno do zupy kremu z brokuła.
Smacznego !



1. Pocięcie rozwałkowanego ciasta w pasy. 2. Zagniecenie krawędzi pasków ku środkowi. 3. Formowanie paluchów poprzez zrolowanie. 4. Ułożenie kilku paluchów obok siebie i posypanie ich mieszanką Dukkah. 5. Obtoczenie w mieszance paluchów przez rolowanie (turlanie). 6. Ułożenie paluchów w formie. 




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

12 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie!
    Paluszki podobne do grissini a jednak inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no myślę, że można spokojnie je nazwać grissini tyle, że w takiej troszkę nietypowej panierce :) ale bardzo smaczne, polecam upiec do zupki :)

      Usuń
  2. Fajny przepis :) orginalnie :) Napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, że przypadł do gustu :) warto wypróbować :)

      Usuń
  3. Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna zupa, paluszki tez niczego sobie. No i miseczka bardzo fotogeniczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego :) miseczka z targu staroci, jeszcze taką starą metodą wypalany wzorki, a najlepsze jest to że ten talerzyk największy od kompletu kupiony w innym miejscu niż bulionówka i mały talerzyk :)

      Usuń
  5. zupa super ale te paluchyyyy są mmmm fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne te pałeczki :)aż się chce chrupnąć:)zapraszam do mnie po nominacje http://asiawkuchni.blogspot.de/2013/05/nominacja.html

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję serdecznie za nominację :) bardzo mi miło :):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...