piątek, 10 maja 2013

CIASTO MOKKA

W poszukiwaniu ciasta z wyrazistą nutą kawową zaprojektowałam takie oto ciasto i nazwałam je Ciasto Mokka. Chodziło mi o wyraźnie wyczuwalną kawę w tym cieście i osiągnęłam to dzięki ponczowi kawowemu z dodatkiem amaretto.

Smak całości podbija masa cappuccino, którą podpatrzyłam w tym przepisie: link, do ciasta pasuje także idealnie mascarpone i kremówka. Przepis na spody mam od mojej cioci Ireny :) - spody wychodzą bardzo równiutkie i łatwo się je robi, ciasto niby zagniatane ale wychodzi puszyste. Nasączone ponczem kawowym dostaje dodatkowej miękkości.

Przy zrobieniu tego ciasta troszkę pracy jest ale warto bo jest pysznie kawowe i wychodzi go dużo :) - na pewno nikomu nie zabraknie. Ciasto zabrałam ze sobą na SPOTKANIE SZCZECIŃSKICH BLOGERÓW I PASJONATÓW WYPIEKÓW - zdjęcia ciasta pochodzą właśnie ze spotkania. :)


PRZEPIS

SKŁADNIKI (duża blacha):

Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 70 g margaryny
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao lub 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

Poncz:
- 8 łyżek likieru amaretto
- 4 łyżki kawy sypanej
- 1 kubek wrzącej wody

Masa beżowa (cappuccino):
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 60 g cappuccino
- 3 łyżki cukru pudru

Masa biała:
- 250 g śmietany kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g mascarpone
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Masa z mascarpone (na górę):
- 250 g mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
- czekoladowe groszki lub czekolada gorzka
- kawa sypana drobno mielona

PRZYGOTOWANIE:

- Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto.
Na stolnicę wysypać wszystkie sypkie produkty, pomieszać. Wkroić margarynę w temperaturze pokojowe, rozetrzeć w dłoniach. Zrobić kopiec, a na środku dołek, do dołka wlać śmietanę, wbić jajka, dodać miód- nożem rozmieszać zawartość dołka. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po pół godziny leżakowania w lodówce włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 180 stopni C w celu nagrzania się. Po spędzonej godzinie w lodówce ciasto podzielić na trzy równe części- dwie z nich odstawić do lodówki. Jedną część rozwałkować w prostokąt (odpowiadający rozmiarom blaszki), umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku. Tak samo upiec dwie pozostałe części ciasta. Wszystkie spody ostudzić, włożyć do worka foliowego, szczelnie zawinąć i umieścić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

- Poncz: Zaparzyć przez filtr kawę 1 kubkiem wrzątku, przestudzić. Dodać amaretto, wymieszać. Poncz rozdzielić na 3 części- najlepiej rozlać go w 3 takie same filiżanki.

- Umieścić w formie pierwszy spód i nasączyć go 1 częścią ponczu.

- Przygotować masę beżową. Masa beżowa (cappuccino): Mascarpone zmiksować z cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlać przestudzona żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę z kremówką dodać do mascarpone i zmiksować. Masę wyłożyć na nasączony ponczem spód ciasta. 

- Przykryć drugim spodem ciasta, drugi spód nasączyć drugą częścią ponczu.

- Zrobić masę białą. Masa biała: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ubić kremówkę z cukrem na sztywno (kiedy odwrócimy miskę z ubitą kremówką z cukrem ma nic nie spadać, ma być sztywne). Dodać przestudzoną żelatynę cały czas miksując, następnie dodać mascarpone i miksować. Masę wyłożyć na nasączony ponczem drugi spód ciasta. 

- Przykryć trzecim spodem ciasta i nasączyć go trzecią częścią ponczu.

- Zrobić masę z mascarpone. Masa z mascarpone: Zmiksować mascarpone, dodawać stopniowo cukier, miksować. Powstałą masą posmarować górę ciasta, czyli trzeci spód, ewentualnie zostawić trochę masy na dodatkową dekorację. 

- Na górze posypać kawą, udekorować masą i czekoladowymi groszkami. Włożyć do lodówki na całą noc w celu porządnego schłodzenia.
Smacznego !
















4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta kawowe, więc to z pewnością by mi zasmakowało. Śliczne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezmiernie mi miło hihi i pozdrawiam również :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...