środa, 22 maja 2013

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Sezon rabarbarowy w pełni, w ogrodzie dorodny rabarbar to co innego pozostaje jak upiec z nim pyszne ciasto drożdżowe? A no nic, tylko upiec. :)

Szperając w internecie natknęłam się na przepis z bloga Kulinarne spotkania , przepis lekko zmodyfikowałam i upiekłam pyszne ciasto. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste jak obłoczek, na nim kwaskowaty rabarbar, który przykrywa słodziutka kruszonka z wyczuwalną nutą masła. Przepis polecam bo ciacho wyrasta dorodne, jest pyszne, pięknie pachnie i znika w mig. :)



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto
- 1,5 szklanki mąki + 3 łyżki
- 50 g cukru
- 140 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 70 g masła
- 500 g rabarbaru

Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 70 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut.

- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na plasterki.

- Masło roztopić, ostudzić, dodać jajko i rozmieszać.

- Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, pozostały cukier, zaczyn i mieszaninę- masło- jajko.

- Ciasto wyrobić, włożyć do miski, nakryć folią i przykryć ściereczką- odstawić na 30 minut.

- Formę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

- Zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i wkroić masło w temperaturze pokojowej. Rozetrzeć krótko w dłoniach aby powstały duże grudki. Włożyć do lodówki.

- Rozłożyć ciasto w formie, rozciągnąć palcami, rozłożyć na nim rabarbar i odstawić na 20 minut.

- Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 180 stopni C w celu nagrzania się.

- Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać je kruszonką.

- Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
Smacznego !







4 komentarze:

  1. zrobię sobie takie:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapewne nie będzie to tylko jedno podejście do tego ciasta w sezonie rabarbarowym - tak jak w moim przypadku :) polecam

      Usuń
  2. mniaam mniam:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka użyca rabarbaru, a tak pięknie wygląda! ; - )
    Super urosła drożdżówka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...