piątek, 19 kwietnia 2013

JAJKA FASZEROWANE NA ZIELONO Z TOFU

Dziś propozycja wiosennych jajek- na zielono, a do stworzenia takiego farszu do jajek zainspirowała mnie podana już wcześniej ZIELONA PASTA Z TOFU.

Takie faszerowane jajka doskonałe są nie tylko na imprezy rodzinne czy święta ale także w zwykły dzień, są lekkie, pyszne no i pięknie zielone. :)

Przy ich przyrządzaniu doskonale sprawdza się ser tofu, a to że jest wędzony dodaje farszowi dodatkowego smaczku- takiej kropki nad "i". Polecam wszystkim wielbicielom jajek i zielonego.  :)



PRZEPIS

SKŁADNIKI :

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 duży lub 2 małe pęczki pietruszki
- 0,5 wędzonego sera tofu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka majonezu
- sok z połówki cytryny
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

- Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.

- W wysokim, wąskim naczyniu umieścić żółtka jajek, pietruszkę, tofu, musztardę, majonez, sok z cytryny, pieprz i zblendowac na gładką masę.

- Gotową masę nakładać do połówek jaj (białek)- ok. 1 czubatą łyżeczkę.

- Na półmisku układać połówki jaj, na koniec posypać szczypiorkiem.
Smacznego !




1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować wersję z tofu, u Ciebie tak ładnie podane, ja robiłam niedawno z łososiem (,kuchnia lidla,), również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...