piątek, 29 marca 2013

WIELKA(NOCNA) BABA CO ROBI SIĘ SAMA


Kolejna propozycja babkowa na Wielkanoc i nie tylko, tyle że mniej pracochłonna od poprzedniczki. Zaletą tej baby jest to, że praktycznie robi się sama.  :) Myślę, że ta Wielka i Nocna (bo wychodzi duża i robi się w nocy) doskonale wpisuje się w krajobraz świątecznego stołu, odświętny wygląd nadaje jej tradycyjne odzienie z lukru. :)

Można ciasto nastawić z soboty na niedzielę i upiec ją rano w niedzielę Wielkanocną.  Do upieczenia tej baby zainspirowałam się Ciastem drożdżowym dla leniwych z Kukbuk wydanie marzec- kwiecień 2013, przepis trochę zmodyfikowałam, no i dodałam bakalie. WIELKA(NOCNA) BABA CO ROBI SIĘ SAMA różni się nieco od BABKI DROŻDŻOWEJ Z ŻURAWINĄ bo ta z żurawiną jest bardziej puszysta, a Wielka(nocna) baba jest nieco podobna do keksa, poprzez różnokolorowe bakalie- ma ich więcej w swoim wnętrzu i ciasto przez to jest bardziej zwarte. Przepis zgłaszałam do konkursu „Ale Babka!”.



 
PRZEPIS

SKŁADNIKI :

Ciasto:
- 20 g drożdży świeżych
- 6 łyżek cukru
- 150 g zimnego masła
- 400 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 8 suszonych moreli
- 2,5 łyżki suszonej żurawiny
- 2,5 łyżki rodzynek sułtańskich

Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
+ 3 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych do posypania

PRZYGOTOWANIE:

- W dużej misce układać warstwowo: najpierw pokruszone drożdże i zasypać je cukrem.

- Na tarce na dużych oczkach zetrzeć zimne masło i wrzucić na drożdże z cukrem.

- Wlać letnie mleko i roztrzepane jajka.

- Całość zasypać mąką.

- Nie mieszać ! Miskę przykryć folią spożywczą i nakryć ściereczką, odstawić na całą noc w chłodne miejsce.

- Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę morele i namoczone wcześniej i odsączone z wody rodzynki i żurawinę.

- Ciasto krótko wyrobić ręką.

- Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę do babki o średnicy 25 cm.

- Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 170 stopni C i piec 60 minut.

- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i studzić na kratce.

- Jak ciasto ostygnie zrobić lukier: do cukru pudru wlać sok z cytryny i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać aby powstał gładki, dość gęsty lukier. Babkę polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego !




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...