sobota, 30 marca 2013

SERNIK GAZETOWY


Przepis na ten sernik odkryłam na forum CINCIN. Od razu zaciekawił mnie sposób pieczenia- sposób gazetowy. Zachęcona zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na forum odnośnie tego przepisu postanowiłam również spróbować i nie żałuję- ten sernik jest bajeczny! :)
Na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie skomplikowanego ale gdy przepis rozłoży się na czynniki pierwsze to wszystko staje się jasne i sposób robienia tego sernika nie różni się zbytnio od tradycyjnych serników, tyle że tradycyjne serniki nie są tak wyjątkowe jak ten gazetowy…. :)

Jest taki jak lubię- nie za słodki, nie za mokry, a do tego puszysty i leciutki, niczym pianka, no i… pyszny! Nie ukrywam jest trochę roboty przy wykonaniu tego sernika ale naprawdę warto bo mamy potem blachę wypełnioną po same brzegi pysznością i możemy się cieszyć wspaniałym smakiem. Napomknę tylko, że chętnych na sernika nie brakuje i wypiek ten znika bardzo szybko, mimo że jest go dużo. Jest to wyjątkowy sernik, tak polubiłam ten przepis i tego sernika, że piekę go praktycznie w każde święta i jeszcze mi się nie znudził. Czasami mam wyrzuty sumienia, że piekę najczęściej ten sam sernik zamiast wypróbować inne przepisy, które czekają w kolejce. Jest wiele serników ale ten zawsze ma pierwszeństwo i będę go faworyzować. Przepis zgłaszałam do konkursu „Ale Babka!”.





PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej typ 405
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła

Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu (9 % tłuszczu )
- 250 g sera śmietankowego (np. mascarpone)
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 50 g roztopionego masła

Dodatkowo:
+ 4 kartki z gazety codziennej typu Gazeta Wyborcza lub Głos Szczeciński (chodzi o gazetę z miękkiego papieru, która łatwo wsiąknie wodę)
 

PRZYGOTOWANIE:

 - Składniki na kruchy spód sernika posiekać, zagnieść i rozwałkować. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 29 cm. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Gdy spód się podpiecze (lekko zarumieni) wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

- Przygotować opaski z gazet- będą potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem: ja robię z podwójnych kartek żeby lepiej trzymały wilgoć, 2 kartki gazety złożyć razem wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. W ten sam sposób złożyć pozostałe 2 kartki. Opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą i przygnieść je czymś ciężkim aby całe były pod wodą. Zmoczone opaski z gazet
oddają wodę w postaci pary wodnej, dzięki temu ciasto nie pali się w 250 stopniach. Dzięki namoczonym gazetom ciasto jest puszyste, wilgotne. Para wodna z mokrych gazet spełnia funkcję kąpieli wodnej.
 

- Rozdzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier puder.

- Żółtka ubić z serem śmietankowym, twarogiem, mlekiem, roztopionym (przestudzonym) masłem i przesianą mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko ma być dokładnie wymieszane.

- Do masy serowej dodawać partiami ubitą pianę z białek i cukru, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem !). Boki tortownicy od wewnątrz obłożyć długim paskiem papieru do pieczenia, który ma mieć wysokość nieco większą (ok. 3 cm) co wysokość blaszki. Otrzymaną masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

- Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Boki tortownicy od zewnątrz obłożyć przygotowanymi namoczonymi opaskami z gazety. Tak obłożoną blachę z sernikiem wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Bez obaw, nie opadnie

- Opaski z gazety zdjąć i ponownie namoczyć w wodzie, a piekarnik wystudzić do 160 stopni C. Jeszcze raz owinąć formę namoczonymi opaskami  i wstawić do piekarnika na 60 minut (160 stopni C).

- Po tym czasie wyłączyć piekarnik (nie wydłużać czasu pieczenia), wystudzić w uchylonym piekarniku przez godzinę czasu. Potem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia w formie. Sernik nieznacznie opada. Nie wyciągając z formy sernika włożyć do lodówki na minimum 12 godzin, po tym czasie sernik ma odpowiednią konsystencję.

- Sernik można przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polewą toffi. Ja najczęściej podaje go bez żadnych dodatków bo sam w sobie jest przepyszny.
Smacznego !

Fot. 1. Podpieczony, kruchy spód. Fot. 2. Ubicie piany z białek, a następnie ubicie żółtek z serem, twarogiem, mlekiem, masłem. Fot. 3. Przesianie mąki do masy serowej i wymieszanie, obok ubita piana z białek z cukrem. Fot. 4. Wymieszana masa serowa, obok sztywna piana z białek z cukrem. Fot. 5. Dodawanie do masy serowej piany z białek partiami i delikatne mieszanie szpatułką. Fot. 6. Przelanie ciasta na podpieczony spód i obłożenie namoczonymi opaskami z gazet- sernik wędruje do piekarnika. Fot. 7. Po 10 minutach wyjęcie sernika z piekarnika, zdjęcie opasek, ponowne ich zmoczenie, wystudzenie piekarnika do 160 stopni C. Fot. 8. Sernik ponownie ląduje w piekarniku- zaczyna rosnąć. Fot. 9. Sernik znacznie urósł- przewyższył wysokość opasek z gazety, potem trochę opadnie- to naturalne. Fot. 10. Po godzinnym studzeniu sernika przy uchylonym piekarniku wyciągnięcie sernika i całkowite studzenie poza piekarnikiem.



16 komentarzy:

  1. Łał, faktycznie bardzo interesujący sposób pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a smak jeszcze bardziej interesujący :)

      Usuń
  2. Wydaje mi się, że chodzi tu o mechanizm podobny do pieczenia w kąpilei wodnej po prostu, choć ten zdecydowanie łatwiej przyciągni euwagę swoją nietypowością ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :), tak jak napisałam z opisie. Para wodna z mokrych gazet spełnia funkcję kąpieli wodnej- trochę jest zabawy z wyciągnięciem sernika w trakcie pieczenia, zmoczenie gazet ponownie, ale zapewniam, że naprawdę warto :).

      Usuń
  3. :)świetnie wygląda,bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Asiu, że Ci się podoba :)

      Usuń
  4. teraz i ja się zaciekawiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu radzę coś zrobić z tą ciekawością i upiec hihi :) nie pożałujesz na pewno! :):D

      Usuń
  5. przepysznie wygląda, ciekawy pomysł na pieczenie z gazetami ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jest pyszny, wspaniały :) , polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo wszystko proponuję owinąć ręcznikiem papierowym lub innym kawałkiem czystego papieru. Farba drukarska jest mega toksyczna, a podgrzewana wręcz zabójcza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale sernik nie styka się z gazetą, też spotkałam się z tym że niektórzy radzą aby użyć papierowego ręcznika ale on jednak szybciej wysycha, gazeta lepiej trzyma wilgoć. Używam czasem szarego papieru do pakowania zamiast gazety, jest on podobny do gazety, także jeżeli komuś nie odpowiada gazeta może użyć szarego papieru.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...