piątek, 15 marca 2013

DYNIA PIECZONA


Dynia dobra rzecz :), można z niej zrobić wiele potraw np. zapiekanki, ciasta, placuszki, zupy. Najbardziej podoba mi się jej kolor. Ale gdy jest jej dużo to trzeba wymyślać co z niej zrobić. Przetwory z dyni jakoś nie trafiły w moje gusta smakowe- bo znajduje same przepisy, a to z cynamonem, a to z goździkami…  dynia w przetworach jest jakaś taka słodkawa, mdła- nie dla mnie. :) No chyba, że nie znam dobrego przepisu na przetwory z dyni. Może ktoś z Was zna przepisy na przetwory z dyni ale takie na ostro- słono??

Ja dynię lubię na słono, pikantnie, a wyjątkiem są ciasta z dynią, które lubię- to jedyna forma w której toleruje dynie na słodko. Posiadam jeszcze dynię przeze mnie wyhodowaną i zebraną jesienią 2012 roku ;). I zawsze tak u mnie jest, że jak jest sezon na dynię tzn.  jesień to ja jej wtedy nie jem i tak sobie stoją wielkie dynie koło stolika z telewizorem i czekają… tak się na nie gapię do marca- bo wtedy przychodzi na nie pora. 

A ten przepis jest najprostszy pod słońcem- przepis na dynię wg mnie, czyli dynia pieczona w piekarniku z cebulą, posypana przyprawami: słodką papryką i pieprzem ziołowym. Taka pieczona dynia wyśmienicie smakuje z pure ziemniaczanym…mniam. Polecam wszystkim, którzy jeszcze dyni w ten sposób nie próbowali. :)



PRZEPIS
 
SKŁADNIKI:

- dynia (pół dużej lub średnia)
- 3 cebule
- słodka papryka w proszku
- pieprz ziołowy (ewentualnie czarny)
- majeranek lub tymianek
- ok. 2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

- Dynię wydrążyć, obrać, pokroić na większe kawałki (ok. 8x4 cm).

- Cebulę pokroić w talarki lub pół-talarki.

- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z kawałków dyni, na to rozłożyć cebulę- posypać odrobiną majeranku lub tymianku i przykryć drugą warstwą dyni.

- Całość obsypać pieprzem i papryką, nie solić gdyż dynia puściłaby zbyt wiele soku. Całość polać olejem.

- Wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec ok. 30 minut.
Smacznego !
  
*Taką dynię można jeść na ciepło lub na zimno, na ciepło powstaje smaczny wywar z dyni, który ja spijam w filiżance (nie ma go zbyt wiele ok. ¾ filiżanki), po stygnięciu w uchylonym piekarniku: wywar zanika. :)



 

8 komentarzy:

  1. Pieczona dynia dobra rzecz! Ja też hoduję dynie:) Lubie na słodko i na ostro- polecam : galaretkę drobiową z dynią, śledzie na bani(z dynią), paprykarz z dynią, potrawki w stylu chińskim....zapraszam na Galantynę.pl:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za propozycje i zaproszenie, na pewno skorzystam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. jest naprawdę pyszne :) i jest tego jeden wielki plus- dynia ma mało kalorii, można jeść bez oporów :)

      Usuń
  3. Mniam, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Także nie przepadam za dynią w przetworach, ale zapiekanki z dynią wielbię nade wszystko. Taką wersję też bym chętnie wsunęła. Jesienią zwykle zapiekam ją z fetą i z ziołami :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zapiekanki zwłaszcza z ryżem dynia jest idealna bo ryż "wciąga" ten sok, który dynia puszcza podczas pieczenia :) A z fetą dynia pasuje idealnie- dynia delikatna, słodkawa a feta słona- równoważą się :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...