niedziela, 10 marca 2013

CIASTKA FRANCUSKIE Z JABŁKAMI

Czy to można nazwać przepisem? Raczej nie, chociaż kto wie... no niech będzie przepis :) Jest to po prostu smakołyk na leniwe popołudnie- przy przygotowaniu tych ciastek prawie nic nie trzeba się napracować :).

Tak to jest jak człowiek leniwy, nic się nie chce robić, coś dobrego by się do kawy podgryzło… W lodówce opakowanie ciasta francuskiego, którego data ważności bezlitośnie zbliża się ku końcowi, a na stole dojrzałe jabłka… I tak oto powstały wyjątkowo leniwe aczkolwiek bardzo smaczne i ładne ciastka.

Muszę nieskromnie stwierdzić, że ich wygląd mi się bardzo podoba, takie proste, geometryczne, symetryczne. Jednak zasada „najprostsze- najlepsze”  tu się sprawdza w 100 %. Ja ciastka przed ich konsumpcją posmarowałam jeszcze serkiem mascarpone. :) Polecam łakomym leniwcom :).



Cappuccino i ciastka z serkiem mascarpone :)

PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 10 sztuk):

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 małych jabłek
- 10 łyżeczek drobnego cukru z wanilią
- serek mascarpone (ewentualnie)

 PRZYGOTOWANIE:

- Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 190 stopni C aby się nagrzał.

- Ciasto francuskie pokroić na 10 równych prostokątów (najpierw wzdłuż przez połowę szerokości, a potem każdą z dwóch części na 5 kawałków).

- Prostokąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

- Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Wyjdą z jednego jabłka 4 ćwiartki (ale odkrywcze ;)), każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki (im cieniej tym lepiej).

- Na każdy prostokąt z ciasta francuskiego rozłożyć po dwie ćwiartki jabłka pokrojone na plasterki (mają na siebie nachodzić- tak jak na zdjęciu).

- Na każdym ciastku na jabłkach posypać 1 łyżeczką cukru (w zależności od gustu można mniej lub więcej).

- Ciastka włożyć  do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, mają się lekko zarumienić.
Smacznego !



13 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie na śniadanie do schrupania znakomite mniam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli do śniadania dotrwają ;) no chyba, że upiecze się je rankiem :)

      Usuń
  2. bardzo ładnie się prezentują ciastka!
    ja bym to jeszcze polała lukrem. ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można z lukrem :) jednak dla mnie to by było troszkę za słodko :) bo z lukrem to dla bardziej słodkolubnych :)

      Usuń
  3. O jak miło...ktoś wpadła na podobny pomysł jak ja. Tylko moje były w formie kwadratów. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie wyglądają, a przede wszystkim szybciutko się je przygotowuje :))

    OdpowiedzUsuń
  5. miło mi, że Wam się podobają :) i owszem są szybciutkie w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasteczka :))) proste i eleganckie, a do tego na 100% pyszne :)))
    pozdrawiam i dziękuję za kolejny wpis :*
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto francuski i na słodko i na słono, jednak najbardziej w połączeniu z jabłkiem, nie dawno wypróbowałam ciasto troszkę odtłuszczone(light,lidl), zawsze trochę mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nieraz kupuję to light, właśnie z lidla i jest bardzo dobre :), nawet może lepsze od zwykłegobo lepiej rośnie, i mniej tłuszczu ma, ale też używam to ciasto francuskie z biedronki- z tego tu akurat zrobione ciastka, i też jest ok :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...