czwartek, 28 marca 2013

BABKA DROŻDŻOWA Z ŻURAWINĄ

Babka idealna na Wielkanoc ale nie tylko, to wspaniały wypiek gdy mamy ochotę na drożdżowe ciasto. :) Babka jest niezwykle puszysta, w przekroju wygląda bardzo ciekawie przez owoce żurawiny, pięknie wyrasta.

Jedno jest pewne na jednym kawałku do herbatki się nie skończy, ręka po następny kawałek wyciąga się sama... :)  Babka rozpuszcza się w ustach, jest bardzo puszysta- niczym obłoczek. W przygotowaniu nie jest trudna i nie zajmuje dużo czasu, z tą babką zaprzyjaźniona jestem już od dłuższego czasu to sprawdzony wielokrotnie przepis- jest niezawodny. :)



PRZEPIS

SKŁADNIKI :

- 50 g drożdży świeżych
- 130 g cukru
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 40 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 mały cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE :

- Zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, zasypać je 2 łyżkami cukru, pomieszać i poczekać 5 minut aż się rozpuszczą. Dodać 100 g mąki i całe mleko. Pomieszać, przykryć folią, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.

- Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić aby zmiękła na ok. 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody. Jeśli owoce są duże to je pokroić na drobniejsze kawałki.

- Gdy mamy pewność, że zaczyn rośnie- utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, dodać resztę mąki, zaczyn i ciasto dobrze wyrobić.

- Kiedy ciasto jest już gładkie dodać stopniowo roztopione i wystudzone masło, żurawinę i cukier z wanilią. Całość ponownie wyrobić.

- Ciasto przełożyć do formy babkowej o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni C aby się nagrzał.

- Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy aby nie zaparowała, dobrze wystudzić na kratce. Babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego !




3 komentarze:

  1. Wspaniała baba! Już na zdjęciu widać jaka jest puszysta. Aż nabrałam ochoty na kawałek drożdżówki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam upiec :) okazja się nadarza- Święta :)

      Usuń
  2. Świetna babka na wielkanocny stół!
    Podoba mi się pomysł dodania żurawiny do ciasta. ; )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...