wtorek, 12 lutego 2013

ZEBRA - FANTA

Przepis na to łatwe i smaczne ciasto pochodzi z zeszytu mojej Mamy, która przepis dostała od koleżanki. W oryginale przepis zwie się "Fanta" bo jak ktoś sobie życzy jednolite, jasne ciasto to może krok z kakao pominąć i całe ciasto wlać do formy i upiec :) . Ale równie dobrze można zrobić zebrę. Może nie jest to taka typowa, misterna zebra jakie nieraz widać na zdjęciach- to raczej uproszczona wersja- "na szybcika", bo warstw jest nie dużo (i wzór nie jest zbyt spektakularny), ale ciasto łatwiej i szybciej jest zrobić :). To taka moja interpretacja Zebry :).

Ciasto robi się naprawdę bardzo szybko i nie trzeba się przy nim natrudzić, a bardziej niż pewne (!) jest, że wyrośnie wielkie i dla każdego wystarczy :) . To takie ciasto- Pewniak :) .

Składniki na to ciasto znajdują się praktycznie w każdej kuchni, no może poza Fantą, tak to najbardziej problematyczny składnik dla tych co nie piją napojów gazowanych- ale można kupić tylko puszkę lub tą mniejszą butelkę i spokojnie wystarczy. Ciasto najlepiej wyrasta na oryginalnej Fancie lub Mirindzie (sprawdzone wielokrotnie) - nie wiem chyba przez to, że mają w sobie dużo gazu.

  
PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka Fanty lub Mirindy
- 1,5 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

- Jajka ubić z cukrem na jasny puch.

- Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

- Następnie dodać stopniowo olej i miksować.

- Napój gazowany (najlepiej oryginalna Fanta) dodać na samym końcu, miksować.

- Odlać 1/3 część ciasta do osobnej miski, dodać kakao i połączyć mikserem. Aby powstała dość uproszczona- szybka zebra to ciasto nakładać stopniowo- na samo dno formy wyłożonej papierem do pieczenia nalać ½ ciasta białego, potem łyżką na całej powierzchni kłaść ciasto ciemne. Nożem zrobić przez ciasto pociągnięcia- raz w jedną raz w drugą stronę (ma to zapewnić lepszy wzorek po upieczeniu). Potem łyżką kłaść pozostałą ½ część ciasta białego.
Można także w tym momencie pominąć krok z kakao i wyjdzie po prostu jasne ciasto :) .

- Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut do suchego patyczka.

- Po ostudzeniu ciasta można je polać polewą czekoladową (czekolada z mlekiem połączone w kąpieli wodnej) i posypać wiórkami kokosowymi lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !


1: Ciasto jasne- podstawa, 2: W jednej misce 1/3 części ciasta ciemnego i w drugiej misce 2/3 części ciasta jasnego, 3: Na samo dno formy wyłożonej papierem do pieczenia nalać ½ ciasta białego, 4: Łyżką na całej powierzchni kłaść ciasto ciemne, nożem zrobić przez ciasto pociągnięcia- raz w jedną raz w drugą stronę (ma to zapewnić lepszy wzorek po upieczeniu), 5: Łyżką kłaść pozostałą ½ część ciasta białego.






2 komentarze:

  1. jak ja lubię to ciasto:) proste i smaczne:) fajn e esy floresy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W czasach stanu wojennego dosyć często piekło się takie ciasto,
    dodawało się oranżadę i nazywało się tygryskiem lub zebrą:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...