czwartek, 28 lutego 2013

ZAWIJANIEC DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI

Jest to pyszne drożdżowe ciasto z niespodzianką w środku. Przepis na tego zawijańca to zmodyfikowany nieco przeze mnie przepis na chleb cynamonowy, na który natrafiłam na tej stronie .

Zawijaniec podczas pieczenia i po wyjęciu z piekarniku roztacza na około cudny zapach. :) Zawijańca robiłam w różnych opcjach z nadzieniem cynamonowym, orzechowym, kokosowym… Tym razem postawiłam na jabłka i wyszło wyśmienicie. Ciasto mimo, że pieczone w dwóch formach znika w mig, krojone jeszcze nawet troszkę ciepłe, pewnie dlatego, że ciasto jest jak obłok- lekkie, puszyste, mięciutkie,  a do tego lekko kwaskowe nadzienie z jabłek we wnętrzu każdego kawałka i każdy chce w mnie wtopić zęby jak najszybciej :) .


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto 
- 75 g masła
- 220 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Nadzienie 
- 6 jabłek średniej wielkości
- 8 łyżek cukru brązowego jasnego
- 1 kisiel koloru zielonego lub żółtego (najlepiej jabłkowy) 
 
PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże pokruszyć i umieścić w kubku. Zasypać  dwoma łyżeczkami cukru, pomieszać i poczekać ok. 5 min aby się rozpuściły.

- Mleko podgrzać z masłem, ale nie zagotować tylko tak żeby masło się roztopiło i mieszanka była gorąca. Odstawić aby nieco ostygło. Gdy mieszanka jest letnia wlać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.

- Jajka z pozostałym cukrem zmiksować na jasny puch. Wlać do nich mieszankę masło- mleko- drożdże, jogurt i wymieszać.

- Do całości dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i mieszać łyżką. Przełożyć na blat i wyrobić ciasto podsypując mąką w miarę potrzeby (gdyby ciasto za bardzo się kleiło). Ma być gładkie i elastyczne.

- Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

- Jabłka umyć, obrać , zetrzeć na tarce. Jabłka skropić sokiem z cytryny,  wsypać kisiel i wymieszać.

- Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na dwie części- przełożyć na blat jedną część ciasta, rozwałkować na kształt prostokąta o szerokości keksówki, której będzie się piekło i długości 40- 45 cm.

- Na prostokąt ciasta nałożyć połowę nadzienia z jabłek i posypać równomiernie cukrem (4 łyżki). Zwinąć w ciasny rulon i przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, ja używam form silikonowych więc bez niczego), z drugą częścią ciasta zrobić to samo.

- Formy z ciastem nakryć folią, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.

- Ciasto umieścić w nagrzanym do 175 stopni piekarniku i piec przez 50 minut na środkowym poziomie piekarnika.

- Gotowe zawijańce wyciągnąć z formy i odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej i najłatwiej ciasto kroić jak kompletnie wystygnie, zwłaszcza jak stężeje nadzienie w środku. U mnie w domu jest to jednak niemożliwe aby kroić całkowicie ostygnięte ciasto co widać na zdjęciu- takie lekko zgniecione i pokruszone plastry zawijańca. :)
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...