sobota, 23 lutego 2013

SYLLABUB Z NUTĄ KORZENNĄ

Zgodnie z obietnicą przedstawiam sposób przygotowania deseru nieco podobnego do tego , ten jednak zawiera w sobie owoce w formie musu.

Uważam, że zestawienie tego pysznego kremu z musem brzoskwiniowym, w którym lekko wyczuwalna jest nuta przypraw korzennych jest idealne. Ułożenie warstwowe deseru powoduje, że raz odczuwamy smak niebiańskiego kremu z odrobiną alkoholu cytrynowego, za chwilę brzoskwiniowego musu z pogłębiającymi smak przyprawami korzennymi, aż w końcu warstwy się mieszają i wspaniale ze sobą współgrają tworząc pyszny duet :) .

To zestawienie powoduje, że na podniebieniu odczuwam lekki aromatyczny powiew. Dekoracja deseru z cappuccino i kawy daje dodatkowy smaczek- to taka kropka nad „i”, do całości mi pasuje wyśmienicie :) .


PRZEPIS

SKŁADNIKI (6 porcji):

- 500 ml śmietanki 30%
- 120 ml wódki cytrynowej lub likieru cytrynowego
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- puszka brzoskwiń
- odrobina kardamonu (na czubek noża) 
- odrobina imbiru (na czubek noża)  
- ok. 3 płaskich łyżeczek cappuccino i szczypta kawy rozpuszczalnej

PRZYGOTOWANIE:

- Brzoskwinie odsączyć z zalewy, umieścić w naczyniu, wsypać kardamon i imbir i zblendować  na gładki mus. 

- Alkohol wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.

- Schłodzoną śmietankę ubijać i stopniowo dodawać mieszankę alkohol+ sok z cytryny+ cukier. Całość ubić na puszysty krem.

- Przygotować dość szerokie szklanki i układać warstwami: na dno- 4 łyżeczki musu brzoskwiniowego, następnie 3 łyżki kremu, potem 4 łyżeczki musu brzoskwiniowego i 3 łyżki kremu.

- Wierzch deseru posypać cappuccino  i obsypać dosłownie kilkoma ziarenkami kawy rozpuszczalnej.

- Schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny.
Smacznego !



6 komentarzy:

  1. Mmm, to się nazywa cudowny deser :) Cappuccino, likier, śmietanka... Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. i zapewniam, że jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. ale ekstra! Setka z rana jak śmietana hehe Bardzo fajne połączenie smaków, aż jestem ciekawa jak to razem smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja taką śmietankę lubię w zestawieniu z owocami bo wtedy nie smaki się równoważą i tu doskonale sprawdza się mus brzoskwiniowy z imbirem i kardamonem mniam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...