piątek, 8 lutego 2013

PRECLE CIOCI ANN

Przepis na ten wypiek zalazłam na kanale youtube należącym do Katosu link - uwielbiam jej kanał ze względu na makijaże jakie tam robi, z jej filmików można naprawdę wiele się nauczyć w kwestii makijażu :), ale ma również fajne filmiki o tematyce kulinarnej :) i tak znalazłam na tym kanale przepis na precle cioci Ann. Zachęcona zaproszeniem Katosu do zrobienia precli- zapewnianiała, że precle są przepyszne, uczyniłam to i nie żałuję bo miała absolutną rację :) . 

Lepszych precli nie jadłam, obłędnie pachną, są pyszne, lekkie- smakują jak obłoczki. Precle najlepsze są w dniu pieczenia, nawet jeszcze takie cieplutkie. Precle cioci Ann+ kakao lub cappuccino to kolacja do rozpieszczenia… A co tam czasami można :) . Precle można zrobić także w wersji słonej- jeszcze nie próbowałam ale na pewno takie upiekę i dam Wam znać.


PRZEPIS

SKŁADNIKI: (na 12 sztuk)

- 2 szklanki letniego mleka
- 10 g suszonych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 4,5 szklanki mąki pszennej
Maczanka:
- 1 opakowanie sody oczyszczonej
- 2 szklanki wody
Dodatkowo:
- 50g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru

PRZYGOTOWANIE:

- Do dużej miski wlać mleko i masło, do tego dosypać drożdże, cukier, sól, mąkę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie przełożyć na blat i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem miski na 1 h wyrastanie.

- Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.

- Gdy ciasto wyrośnie, wyciągnąć z miski, podzielić na pół. Jedną połówkę ciasta zostawić w misce i przykryć ściereczką żeby się nie zeschła (z połowy będzie się wygodniej robiło), a drugą podzielić na porcje wielkości piłeczki do tenisa.

- Z każdej porcji ciasta uformować precle: zrobić długi, cienki wałek, a następnie go zapleść na kształt precla. Tak jak pokazane na zdjęciu poniżej.

- Zrobić maczankę do precli: do miski wlać 2 szklanki letniej wody i rozpuścić w niej opakowanie sody oczyszczonej.

- Jeszcze przed wstawieniem do piekarnika każdy z precli zanurzyć w całości w maczance z sodą. Następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 11 min (mają być rumiane).

- Upieczone precle (jeszcze ciepłe) smarować rozpuszczonym masłem i obtoczyć z jednej strony drobnym cukrem (w moim przypadku z dodatkiem wanilii).

Smacznego !
Zdjęcie pierwsze i drugie od góry pokazuje sposób zaplatania precli, zdjęcie trzecie pokazuje smarowanie roztopionym masłem i obtaczanie w drobnym cukrze precli tuż po ich upieczeniu.

  

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. i są aż za bardzo bo połyka się je w całości z łapczywości :) to chyba przez ten obłędny zapach :)

      Usuń
  2. Mamie podrzucę Twój przepis,będzie zachwycona,uwielbia precle:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...