piątek, 8 lutego 2013

PĄCZKI Z CUKREM Z PIEKARNIKA

Te drożdżowe pączki ze złotą posypką są podobne do małych bułeczek. Przepis na ten wypiek znalazłam na tej  stronie. Dzięki cukrowej posypce pączki mają lekko odświętny wygląd, taki vintage :) . 

Są bardzo smaczne, pachnące, mięciutkie i pulchne. Sprawiają wrażenie skromnego wypieku przez swoje małe gabaryty ale takie małe pączki bardzo lubię- ot mała urocza przekąska do kawy. Jest to na pewno wyjście dla osób dbających o linię (nie chcących objadać się pączkami smażonymi na oleju) bo pączki są lekkie i chude :) .

PRZEPIS

SKŁADNIKI (na ok. 20 małych pączków):

- 280 g mąki
- 110 ml mleka
- 30 g masła
- 15 drożdży świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko 
Posypka cukrowa: 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże umieścić w kubku i zasypać cukrem, pomieszać i zostawić na ok. 5 min aby się rozpuściły.

- Masło roztopić, wystudzić żeby nie było zbyt gorące, tylko lekko ciepłe. Mleko podgrzać aby było letnie.

- Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże,  mleko, masło, wbić jajko, wymieszać łyżką wszystkie składniki.

- Ciasto wyłożyć na blat i zagnieść aby było gładkie. Jeśli ciasto się zbyt lepi to zamiast podsypywać mąką proponuję ciasto posmarować olejem. Miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (najpierw folia spożywcza, a na nią ściereczka) na ok. 1 godzinę.

- Gdy ciasto wyrośnie trzeba wyłożyć je na blat i ponownie chwilę zagnieść.

- Ciasto podzielić na pół, a potem znów na pół i tak do momentu jak uzyskamy części ciasta wielkości piłeczek do golfa.

- Z ciasta uformować ładne kulki i na szczycie każdej kulki zrobić dość duże wgłębienie palcem (dziurkę), które i tak podczas pieczenia wypłyca się nieco.

- Wszystkie składniki posypki wymieszać w naczyniu, każdego pączka obtoczyć w posypce cukrowej i dodatkowo wsypać odrobinę posypki do dziurki.

- Gotowe do pieczenia pączki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z paczkami wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez 12 minut (mają się leciutko zarumienić).

Smacznego !


3 komentarze:

  1. Mmm, mniej kalorii, a tak samo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno smaczne :) ja to uwielbiam takie jeszcze świeżutkie :))
    pozdrawiam i życze kolejnych fajnych pomysłów :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) świeżutkie najlepsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...