poniedziałek, 18 lutego 2013

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z GARNKA


Na przepis na fantastyczny chleb z garnka żeliwnego natknęłam się na blogu Smaki i Aromaty . Przepis troszkę zmodyfikowałam wg własnych upodobań. Od razu mi się spodobał ten pomysł, aby chleb upiec w garnku. Tym bardziej, że posiadam gęsiarkę żeliwną, która nadaje się idealnie do wypieku takiego wielkiego bochenka :) .

Z tego przepisu wychodzi spory bochenek chleba z apetyczną skórką. Chleb smakuje jak by był pieczony na zakwasie (dodatek octu jabłkowego), ma bardzo ładne dziurki w swoim wnętrzu, jest pyszny taki świeżutki z masłem dlatego tak szybko znika. Ale wiadomo chleb taki świeżo upieczony niezbyt dobrze się kroi, najlepiej się kroi na drugi dzień, pod warunkiem, że coś z niego zostanie… :)




PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 400g mąki pszennej chlebowej
- 250g mąki żytniej chlebowej
- 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 10g świeżych drożdży
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
- 500g wody

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże umieścić w kubku, rozkruszyć je, zasypać cukrem, pomieszać i poczekać ok. 10 minut aż się rozpuszczą. Wszystkie podane składniki wraz z zaczynem drożdżowym wymieszać w misce, przykryć szczelnie folią, następnie ściereczką  i odstawić na 12-16 godzin (najlepiej na noc) do ciepłego miejsca.

- Z wyrośniętego ciasta (jest dość luźne) uformować bochenek- podłużny lub okrągły, w zależności jakiego kształtu mamy garnek. Ja formuję bochenek w następujący sposób: do koszyczka do wyrastania chleba wkładam dość duży kawałek papieru do pieczenia (wykładam nim koszyczek), podsypuję odrobinę mąki  i wkładam tam gotowe ciasto,  na górze ciasto posypuję mąką. Całość przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aby podrosło.

- 30 minut przed końcem wyrastania włączam i nagrzewam piekarnik ( do którego wkładam pusty garnek wraz z pokrywką) do 220 stopni C.

- Po wyrośnięciu ciasta chwycić papier do pieczenia za cztery rogi, na którym jest ciasto i przełożyć do gorącego garnka wraz z papierem (najlepiej poprosić o pomoc drugą osobę w przenoszeniu). Garnek przykryć pokrywką i umieścić w piekarniku na 30 minut.  Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez ok 20 minut.  Chleb powinien się zarumienić.

*Chleb można także upiec w dwóch formach keksowych (silikonowych lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką - 2 keksówki o wymiarach ok. 10 x 20 cm). Wystarczy ciasto przełożyć do form i nakryć ściereczką na 40 minut, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wstawić wyrośnięte chlebki do nagrzanego piekarnika  na 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez ok 30 minut. 
Chleb wystudzić na kratce.
Smacznego !

 

14 komentarzy:

  1. interesujący pomysł z tym garnkiem.
    chyba spróbuję, ostatnio piekę bardzo dużo chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę polecam, jest to bardzo ciekawy sposób na wypiek chleba :) no i jest gwarancja, że bochenek będzie ładnie wyrośnięty i foremny :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. żeby zjeść trzeba upiec haha :) a chleb się robi praktycznie sam przez noc- cały wysiłek jaki trzeba ponieść to pomieszanie wszystkich składników w misce na noc, a potem umieszczenie w garnku i upieczenie :) dlatego tak mi się spodobało pieczenie chleba w ten sposób :)

      Usuń
  3. Wygląda super! Na pewno wypróbuję ten przepis, bo taki garnek mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to super :) taki garnek to skarb- naprawdę polecam w nim upiec chlebek :)

      Usuń
  4. apetycznie wygląda, już sobie wyobrażam jak musi świetnie pachnieć taki świeży chleb:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak zapach jest piękny i chleb pyszny :) dosłownie jak na zakwasie i ta skórka mniam :)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda:)! Zapisuję do wypróbowania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszy mnie to :) naprawdę warto spróbować :)

      Usuń
  6. Piękny i ta skorka kusi:)z świeżym masłem...a zdjęcia piękne tak trochę na styl rustykalny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam chleb pieczony w garnku ma taki jakby styl rustykalny :) a zdjęcia całego bochenka były robione pod wieczór, no i już światło niezbyt dobre było (co widać ;), a do następnego dnia żeby zrobić zdjęcia w świetle dziennym został tylko kawałek chleba, który pokroiłam na kromki aby pokazać jego wnętrze :)

      Usuń
  7. Ostatnio trafiam na chleby, chyba czas coś upiec:) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak czas na chleb! na niego zawsze jest czas ;) i zapewniam, że jak się upiecze pierwszy to nie można przestać- to niezła frajda :) jest naprawdę bardzo dużo dobrych przepisów na chleb, sama planuję więcej ich tutaj na blogu załączyć. Zakwas także przerobiłam i piekłam na nim dużo ale jest także bardzo dużo przepisów na chleby na drożdżach, które wychodzą równie pyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...