czwartek, 3 stycznia 2013

WEGETARIAŃSKIE SPAGHETTI Z CUKINIĄ

Lekkie danie z makaronem inspirowane kuchnią włoską. A przepis kiedyś podpatrzony w programie Antonelli Clerici na włoskim kanale telewizyjnym Rai Due. Zaletą potrawy jest jej szybkie przygotowanie. 

Jeśli ktoś nie ma ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, a ma ochotę zjeść coś
pożywnego i na ciepło to moja propozycja jest idealna. Jest to danie lekkie, zdrowe i kolorowe. 
Takim obiadem można się najeść ale nie przejeść :) . Potrawa ładnie wygląda na talerzu ponieważ warzywa zachowują swój kolor, a przy tym jest pyszna.Danie idealne dla osób nie jedzących mięsa :) .


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- opakowanie makaronu spaghetti
- 2 niewielkie cukinie
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka łagodna


PRZYGOTOWANIE:

- Wszystkie warzywa umyć, a marchewkę obrać, warzywa zetrzeć na cienkie plasterki (na tarce na bocznych ostrzach). Podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła marchewkę, po chwili dodać por i zeszklić.

- Dodać przyprawy: sól, pieprz, curry, paprykę łagodną, wszystko wymieszać.

- Na koniec wrzucić startą cukinię, wymieszać, przykryć pokrywką i poddusić 5-10 minut (warzywa muszą być jędrne).

- Ugotować makaron spaghetti.

- Na talerzu ułożyć gniazdko makaronu, nałożyć przygotowane danie z warzyw. Dodatkowo można danie na talerzu posypać parmezanem i świeżą bazylią. 
Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...