czwartek, 3 stycznia 2013

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE (Czekoladowe ciasto Nigelli Lawson)

Przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe- takie pośrednie między Brownie’s, a murzynkiem ponieważ jest bardzo czekoladowe ale i lekkie, ładnie wyrośnięte. 
Przepis jest bardzo prosty i to ciasto bardzo szybko się robi. Jest to przepis Nigelli Lawson, który spisałam z programu na TVN Style (nazwy programu nie pamiętam, to jeden z tych gdzie pichci Nigella) i tak mi już towarzyszy. 
Zawsze jak robię to ciasto nawet w ekstremalnych warunkach- bo można je zrobić bez użycia miksera (i np. nie w swojej kuchni :) ) to wychodzi tak samo doskonałe. Nigella twierdzi, że trzeba niedbale wymieszać składniki ciasta łyżką, ja wolę robić je mikserem. 
Ciasto dlatego porównuję do Brownie bo jest równie czekoladowe przez swoją polewę z czekolady i dość sporej ilości kakao, ale nie jest takie ciężkie- stąd porównanie do murzynka. 
Moja propozycja podania tego ciasta to pokrojone w kawałki 5x5 cm z czekoladową polewą (takie czekoladowe sześciany) lub romby (na zdjęciu), a na polewę jeszcze nie zastygniętą można posypać czym się chce np. wiórkami kokosowymi (na zdjęciu), płatkami migdałowymi, kolorową posypką. 
Przepis kiedyś załączyłam w komentarzu na blogu Doroty Wróblewskiej, gdzie autorka bloga pytała o przepisy na Brownie. To ciasto jest pyszne, czekoladowe, lekkie, nie jest za suche, nie za wilgotne i ładnie wyrasta- cała blacha pyszności wychodzi, mimo to szybko znika :) . Zawsze jak kogoś częstuje tym ciastem to każdy pyta o przepis dlatego myślę, że warto go przedstawić tutaj na blogu :) .
 Oto ono:
  
PRZEPIS

SKŁADNIKI:

-175 g masła
- 125 ml oleju
- 300 ml wody
- 400 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:
- Nastawić piekarnik na 180 stopni.

- W pierwszej dużej misce wymieszać razem: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.


- W drugiej misce wymieszać: jajka, śmietanę.


- W trzeciej misce wymieszać: roztopione masło (wystudzone wcześniej!) i olej, potem dolać wodę.


- Do pierwszej miski z suchymi pomieszanymi składnikami dolać zawartość trzeciej miski i miksować na małej prędkości. Następnie do tego wszystkiego dodać składniki z drugiej miski, miksować aż wszystko się połączy. Przelać do dość sporej formy (35x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.


- Ciasto można robić bez miksera, można po prostu mieszać trzepaczką lub łyżką.


- Ciasto piec przez 45-50 min., sprawdzać patyczkiem czy jest już suche w środku. Pozostawić ciasto w formie do wystygnięcia.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Smacznego !




17 komentarzy:

  1. Czy mozna dodac zamiast kwasnej smietany, naturalny jogurt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę to ciasto ze śmietaną- nie próbowałam jeszcze z jogurtem ale myślę, że jakby dodać zamiennikowo za śmietanę jakiś gęsty jogurt np. grecki to ciasto się uda. Ważne żeby nie dodać jakiegoś rzadkiego jogurtu bo wtedy ciasto będzie za mokre i może wyjść mały zakalec :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyszło ciasto. ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pięknie wyrasta i jest przepyszne! ♥
    Co prawda dałam pół szklanki kakao i całą cukru gdyż uznałam, że wolę bardziej wyrazisty smak, ale wydaje mi się, że to zależy od gustu.

    Polecam także na górę zamiast czekoladowej polewy poeksperymentować i zrobić owocową pierzynkę. Do jej przygotowania potrzebne są tylko mrożone truskawki, jednak galaretka truskawkowa i (niekoniecznie) cukier.
    W rondelku należy podgrzać mrożone truskawki aż się rozmrożą i wypuszczą sok i wodę (trochę jednak odlać, żeby całość nie była zbyt mokra) , w osobnej miseczce przygotować galaretkę(ewentualnie dodając do niej trochę cukru), następnie dodać ją do truskawek i odstawić żeby mieszanka trochę zgęstniała, jednak nie całkowicie. Po pewnym czasie nałożyć naszą pierzynkę na ciasto, żeby na nim zgęstniała do końca.
    Efekt przepyszny. c;
    Ari

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka owocowa pierzynka na tym cieście to coś interesującego- muszę spróbować, dzięki za pomysł :), taka pierzynka fajna zwłaszcza na lato, a truskawki już niedługo będą ;)

      Usuń
  4. Mi niestety nie wyrosło tak jak powinno :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm dziwne bo ciasto nie sprawia problemów, a może to wina proszku do pieczenia albo sody ?? może któreś z nich wywietrzało i nie miało swojej mocy, sama kiedyś tak miałam, że sodę trzymałam przez jakiś czas bez szczelnego zamknięcia i wywietrzała, potem ciasto słabiej wyrosło, od tamtej pory sodę trzymam zamkniętą w słoiczku :)

      Usuń
  5. jutro piekę dla swojego chłopaka, mam nadzieję, że wyjdzie, bo wygląda apetycznie! ;) zapraszam obejrzeć efekty: www.ohfucknormality.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie ! :) jest bardzo łatwe w przygotowaniu i wychodzi duża blacha, która znika w tempie natychmiastowym :) z polewą z czekolady u góry pyyycha na pewno zajrzę bo ciekawość mnie zżera jak będzie wyglądało to ciasto upieczone przez Ciebie :)

      Usuń
  6. Czy zamiast w formie w piekarniku można je upiec w prodiżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie wiem, nigdy nie piekłam tego ciasta w prodiżu, a tak w ogóle to niewiele mam do czynienia z prodiżami :)

      Usuń
  7. Hej, zamierzam też upiec to ciasto, ale zastanawiam się, jakiego kakaa użyć, gorzkie czy słodkie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorzkie :) zawsze je używam, takie słodzone kakao dałoby na pewno mniej koloru i czekoladowego smaczku

      Usuń
  8. w srode moj syn ma 2 urodziny wiec musze do przedszkola upiec jakies ciasto a ze dzieci uwielbiaja czekolade to sprobuje wlasnie te;O))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo dobry pomysł :) to ciacho lubią i dorośli i dzieci, każdy się na nie rzuca ;) Karola tylko pamiętaj o polewie, dodaje temu wypiekowi uroku i polotu :) powodzenia :)

      Usuń
  9. Jakie wymiary powinna mieć blacha do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...