środa, 16 stycznia 2013

SURÓWKA NAJPROSTSZA NA ŚWIECIE

A oto najprostsza na świecie surówka z warzyw, które właściwie zawsze są w lodówce. Robi się ją szybko, do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników. Surówkę tą robię zawsze gdy nie mam innego pomysłu na warzywa jako dodatek do obiadu (moim zdaniem obowiązkowy dodatek, bez surówki lub sałatki nie zjem obiadu :)).  

To szybki i prosty sposób na świeże warzywa. Surówka doskonale pasuje praktycznie do każdego obiadu np. ryba + frytki, ale również kotlet schabowy + ziemniaki. W zimę gdy mało jest warzyw na ryneczku tj. sezonowych takich jak sałata, rzodkiewki  czy prawdziwe pomidory warto zrobić tą prostą , smaczną surówkę :).


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1/4 główki średniej białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- kawałek białej części pora (w zależności od upodobań można dać mniej lub więcej)
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:

- Wszystkie warzywa dokładnie umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (środkowa grubość oczek).

- Por pokroić w cienkie półplasterki, wrzucić do większej miski, posypać cukrem i solą i wymieszać, zostawić na 5 min- spowoduje to złagodzenie "cebulowego" zapachu.

- Kapustę poszatkować (im cieńsze piórka tym lepsze).

- Do miski z porem wrzucić marchewkę i kapustę. Doprawić pieprzem, wlać olej i dobrze pomieszać. Surówkę najlepiej zrobić 20 min. przed podaniem bo wtedy kapusta lekko kruszeje i jest bardziej miękka. Smacznego !



4 komentarze:

  1. Często robię taka surówkę właśnie do ryby z frytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. koniecznie :) tym bardziej, że jest smaczna do obiadu i bardzo szybko się ją robi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...