piątek, 11 stycznia 2013

SEROWE PALUCHY Z PESTO PIETRUSZKOWYM

Ten przepis na świetną przekąskę lub pieczywo do zup (np. do zupy krem z soczewicy czerwonej) znalazłam na tej stronie . W przepisie spodobało mi się to, że paluchy są z ciasta drożdżowego a nie tak jak większość takich przekąsek z dość tłustego ciasta francuskiego. Paluchy wychodzą pyszne, polecam :) . 

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 405- 500
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju

Wypełnienie paluchów:
- 50 g sera Cheddar
- 5 łyżek Pesto pietruszkowego

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozpuszczone drożdże i łyżkę oliwy. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

- Gdy ciasto urośnie (powinno podwoić swoją ilość) należy je rozwałkować, podsypując mąką w razie potrzeby, (na grubość 4 mm) na kształt prostokąta.

- Ser zetrzeć na drobnych oczkach.

- Rozwałkowane ciasto posmarować cienko Pesto pietruszkowym, zostawiając ok.  2 cm od krawędzi nieposmarowanego ciasta (aby później je skleić).  Następnie na warstwie Pesto posypać serem (od dłuższej krawędzi ciasta do połowy).  Ciasto złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto rozwałkować i pokroić na 3cm szerokości paski- paski zwinąć w ruloniki i ułożyć na papierze do pieczenia.

- Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra- dół) przez ok. 25 min (mają się zarumienić). Podawać na ciepło z zupą kremem z soczewicy czerwonej.

1- Naniesienie na ciasto pesto, 2- Posypanie posmarowanego ciasta serem, 3- Złożenie ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi, 4- Pocięcie ciasta w paski i zwinięcie w ruloniki

PESTO PIETRUSZKOWE:

Pesto pietruszkowe jest idealne jako dodatek do makaronów lub jako smarowidło do pieczywa, jest pyszne :). A przepis na to pesto zobaczyłam w programie tv pytanie na śniadanie i bardzo mnie zaciekawiło, postanowiłam zrobić i często wracam do tego przepisu :), a jest na tej stronie .

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 duży pęczek pietruszki;
- 4 łyżki łuskanych pestek słonecznika;
- sok z połowy cytryny;
- 50 g sera Cheddar;
- 100 ml oliwy z oliwek;
- pół płaskiej łyżeczki soli, pieprz.

 PRZYGOTOWANIE:

 - Pestki słonecznika uprażyć na patelni bez tłuszczu.
 - Ser zetrzeć na drobnych oczkach.
 - Wszystkie składniki pomieszać i zblendować.
Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. podoba mi się!
    świetna przekąska na party w karnawale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ! mi te paluchy serowe smakują właśnie jako przegryzka z winem czerwonym :)

      Usuń
  2. świetne zakrętasy, mnie też się podoba, że z ciasta drożdżowego, bo za francuskim nie przepadam, za to pesto uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak dla mnie z ciasta drożdżowego są smaczniejsze :) naprawdę paluchy są pyszne, smak porównałabym do tych, które są do kupienia! :)(kiedyś takie były w biedronce:))

      Usuń
  3. ale piękne świderki :)))) pewnie super przekąska na imprezki :)))
    pozdrawiam i życze kolejnych pięknych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak świetne na imprezki :) dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. bardzo smaczna i niestety wciągająca :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...