piątek, 18 stycznia 2013

SERNIK TRADYCYJNY NA KRUCHYM SPODZIE

Przepis na sernik, który Wam zaprezentuję pochodzi z opakowania Twarogu aksamitnego Dr.Oetker. Ostatnio postanowiłam przetestować taki przepis z kubełka od twarogu, kupiłam twaróg Dr. Oetkera i zobaczyłam, że na etykiecie jest przepis. Stwierdziłam „czemu traktować tak po macoszemu takie przepisy, mogą być całkiem dobre” (bo kiedyś, nie wiedzieć czemu byłam uprzedzona do takich przepisów) i faktycznie przepis okazał się trafiony bo sernik wyszedł znakomity. A czy ktoś z Was korzysta z przepisów na opakowaniach?

Sernik najlepszy jest na trzeci dzień (przechowując go w chłodzie- piwnicy lub lodówce), o ile dotrwa oczywiście... Wtedy spód staje się mięciutki, a masa twarogowa pozostaje przyjemnie puszysta i lekko mokra. Już wiem, że ten przepis z kubełka od twarogu pozostanie ze mną na dłużej bo sernik robi się szybko, łatwo i przyjemnie i co najważniejsze nie potrzeba do jego zrobienia wielu jajek bo tylko 6 (w innych przepisach na sernik tradycyjny lub wiedeński 10 lub nawet 12 jajek), a sernika wychodzi spora blaszka.

Poniżej przedstawiam przepis spisany z opakowania Twarogu aksamitnego Dr. Oetker, do upieczenia tego sernika użyłam właśnie tegoż twarogu. Jednak odrobinę zmian w przepisie wprowadziłam, a mianowicie: nie dodałam rodzynek do masy twarogowej bo domownicy za nimi nie przepadają i nie chciałam żeby je wygrzebywali jak kury :) (dlatego składniki z przepisu -100 g rodzynek, - 1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek pominęłam), także sernika nie posypałam cukrem pudrem tak jak jest w przepisie – zamiast tego zrobiłam polewę z czekolady (100g czekolady gorzkiej i 100g masła rozpuszczone w kąpieli wodnej) i polałam ją wystudzony sernik. Przepis spisałam w oryginale z opakowania.




PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- 120 g cukru pudru 
- 2 łyżeczki Cukru waniliowego Dr. Oetkera 
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła (margaryny)
- szczypta soli

Masa twarogowa:
- 1 opakowanie Twarogu aksamitnego Dr. Oetkera 1 kg 
- 250 g miękkiego masła (margaryny)
- 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżeczki Cukru waniliowego Dr. Oetkera 
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera 
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka mąki (do obtoczenia rodzynek)
- kilka kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera


PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki na ciasto* zagnieść. Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonym spodzie blachy 35x25 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 min. w temp. 190 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

2.Twaróg wymieszać z utartym tłuszczem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier.  Pozostawić 2 łyżki cukru pudru do dekoracji sernika. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.

4. Sernik piec około 60-70 min. w temp. 180 stopni (piekarnik powinien być podgrzany). Sernik przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis zgłosiłam niedawno w konkursie na tej stronie . 

*Moja sugestia odnośnie przepisu: Myślę, że sernik będzie lepszy na cieńszym spodzie, a wg przepisu wyszedł dość gruby mimo, że piekłam go w formie o wymiarach 35x25 cm tak jak w przepisie podano. Na obrazku opakowania spód jest wiele cieńszy niż wychodzi w rzeczywistości. Dlatego jak piekę ten sernik to po prostu robię 1/2 porcji ciasta na spód- spokojnie starczy i przykryje dno formy. Jak w serniku ciasto będzie cieńsze to będzie go można szybciej jeść tj. po dwóch dniach bo będzie mięciutki i pulchniutki, a nie po trzech :).

A tutaj opakowanie twarogu, z którego pochodzi przepis, sernik w przekroju, a także widok na blaszkę, w której znajduje się sernik (widoczny brak sporego kawałka sernika spowodowany jest moją i jeszcze czyjąś łapczywością, bo przed umieszczeniem polewy, ledwie po ostygnięciu musiałam spróbować i odkroiłam rządek) :) .

Wpis bierze udział w akcji Serniki 2013 - edycja zimowa na Durszlak.pl

18 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wygląda, powodzenia w akcji sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie serniki, polewa dopełnia całości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z polewą z czekolady jest pyszne ale myślę, że jakby posypać cukrem pudrem i np. kawą sypaną to także było by dobrze ostatnio tak u kogoś jadłam sernika i mi się spodobał :)

      Usuń
  3. Takie klasyczne serniki są the best ;)
    Wygląda baaaaardzo apetycznie!
    Pozdrawiamy serdecznie i kciuki trzymamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj są :) dziękuje, również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ja korzystam z przepisów z opakowań - czasem nie wychodzą, ale często są naprawdę dobre - tanie, łatwe, smaczne. Trzeba czasem po prostu zaryzykować ;)
    A sernik wyszedł Ci pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ups to też nie wychodzą? :/ :) ja jak na razie mam dobre doświadczenia z przepisami z opakowań ale będę miała to na uwadze :) a serniczek z tego przepisu jest właśnie tani, łatwy i bardzo smaczny :)

      Usuń
  5. no no Kaśka, jutro zabieram się do robienia Twojego sernika, bow wygląda baaaaaaaardzo apetycznie :-)
    Pozdrawiam Cię :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie! ; )
    Moje ulubione ciasto, a zawsze czymś innym zaskoczy. : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki klasyczny sernik to świąteczny niezbędnik :)

      Usuń
  7. Potwierdzam! Też robiłam z tego przepisu :) ..i dokładnie z takiego samego powodu.. "dlaczego by nie spróbować".
    Wyszedł rewelacyjnie. Dodałam jeszcze sos zrobiony ze świeżych wiśni.. Po prostu "niebo w gębie" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super pomysł z wiśniami :) musi pysznie smakować :)

      Usuń
  8. Robiłam według tego przepisu i wyszedł rewelacyjnie. Jedyne co pominęłam to rodzynki, których w serniku nie lubię i aromatu cytrynowego z tego samego względu. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super serniczek wychodzi!!! Dzięki za przepis)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie ma za co :) cieszę się, że przypadł do gustu, też lubię piec ten sernik :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...