czwartek, 3 stycznia 2013

PIEROGI DROŻDŻOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ

Jest to jedno z moich ulubionych dań – takie pierogo-paszteciki, które doskonale smakują z czerwonym barszczykiem mniam :) . Są to takie trochę inne pierogi bo drożdżowe i pieczone w piekarniku, a nie jak tradycyjne pierogi bez drożdży i gotowane w wodzie. Pierogi nawiązują do tradycyjnej kuchni polskiej jednak jest to bardziej unowocześniona wersja.
Przepis znalazłam na stronie tutaj i pierogi z tego przepisu mają kształt gwiazdek. Ja te pierogi robię w klasycznym pierogowatym :)  kształcie. Przepis ten nieznacznie zmieniłam i pierogi te piekę namiętnie bo uwielbiam ich smak. 


Są bardzo pożywne i sycące za sprawą kaszy gryczanej, nie mają w sobie dużo tłuszczu. Potrawa nie jest trudna w przygotowaniu, jednak wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale moim zdaniem warto ponieważ pierogi są przepyszne i każdy chętnie sięgnie po taką smaczną przekąskę. Jest to świetne danie dla wegetarian. Aha zapomniałam dodać, że pierogi są najlepsze drugiego dnia, odgrzewane- nabierają wtedy lepszego smaku i troszkę miękną.
 

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:
- 420 g mąki pszennej typ 405 lub 500
- 200 ml wody
- 1łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10 g świeżych drożdży
- 1 rozkłócone jajko do smarowania

Farsz do pierogów:
- 1,5 szklanka kaszy gryczanej
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 2 cebule
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

- Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. - Drożdże należy rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. - Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce, łącznie z masłem, olejem i rozpuszczonymi drożdżami.

- Wymieszać łyżką, a potem wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Włożyć do miski i zostawić na ok. 1 godzinę aż ciasto urośnie (powinno podwoić swoją objętość).

- W czasie gdy ciasto sobie rośnie w ciepłym miejscu, należy przygotować farsz. Do miski wsypać  kaszę gryczaną ugotowaną i przestudzoną, twaróg, podsmażoną na maśle cebulę (przestudzoną), sól i pieprz. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą.

- Ciasto wyjąć z miski i rozwałkować dość cienko tj. ok. 4mm grubości.

- Wyciąć z ciasta koła jak na pierogi tradycyjne dość duże (koła średnicy ok. 8 cm) żeby można było łatwo lepić pierogi. Na każdej położyć kopiastą łyżeczkę farszu. Zlepiać koła z farszem tak jak pierogi i odstawić.  

- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C (zanim piekarnik się nagrzeje pierogi lekko podrosną).

- Już przed samym włożeniem pierogów do piekarnika posmarować je rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Można podawać lekko ciepłe, doskonale pasują do zup, ja polecam z tradycyjnym barszczem czerwonym (to zestawienie to mój przysmak). Podane z zupą mogą stanowić nawet danie główne. Życzę smacznego ! :)

1 komentarz:

  1. ale pysznie wyglądają, chyba zrobię sobie take jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...