poniedziałek, 21 stycznia 2013

PĄCZUSZKI LANE DROŻDŻOWE


Dzisiaj przedstawiam znakomity kąsek na karnawał lub na jego zakończenie czyli tłusty czwartek. Na przepis na takie pączki natknęłam się na tej stronie

Puszyste, pachnące, pyszne pączuszki smażone na oleju. Robi się je bardzo szybko bo nie trzeba wałkować ciasta i wycinać kółek, ciasto jedynie miesza się w misce, jest rzadkie i na olej „kładzie się” je bezpośrednio łyżką z miski. 
Pączuszki fajnie puchną pod wpływem gorącego oleju, w swoim wnętrzu kryją dużo otworków z powietrzem (dziurek typowych dla ciasta drożdżowego), są naprawdę bardzo puszyste. Aha bardzo szybko się je smaży dlatego polecam je leniuchom kuchennym :)

PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 25 sztuk):

- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 40 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- 2 łyżki wódki
+ olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże wrzucić do kubka, zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na 5 min. Gdy drożdże się rozpuszczą to należy do nich wlać pół szklanki letniego mleka i zamieszać.

- Do dużej miski wlać drożdże, pozostałą ilość mleka, rozkłócone widelcem jajka- wszystko wymieszać.

- Dosypywać stopniowo mąkę i mieszać łyżką, na sam koniec dodać aromat i wódkę, całość dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję.

- Miskę z ciastem przykryć folią następnie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na  ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją ilość.

- Rozgrzać olej na głębszej patelni, rondlu lub w garnku. Następnie nakładać na gorący olej po łyżce ciasta (przy pomocy dwóch łyżek- jedną nabrać ciasto, a drugą zgarnąć ciasto z łyżki na olej). Smażyć na złocisto- brązowy kolor najpierw jedną stronę pączków, a potem odwracać i smażyć z drugiej strony. Po usmażeniu pączki wyjmować na papierowy ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.

- Gdy pączki ostygną to posypać je cukrem pudrem. Dla bardziej wymagających: pączki po ostudzeniu można wypełnić dżemem lub marmoladą przy pomocy szprycy i dopiero potem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego !!


6 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie i kojarzą się z dzieciństwem, przynajmniej mi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy drożdże się rozpuszczą w łyżce cukru ? Coś tu chyba pominięto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie pominięto :) wiem, że to dziwne bo przeważnie dolewa się do nich jeszcze letniej wody lub mleka, dodaje się odrobinę mąki (też robię czasami taki zaczyn), ale tak drożdże (tyczy to się świeżych nie instant)rozpuszczą się gdy się do nich dosypie tylko cukru, ja przeważnie tak robię gdy biorę się za jakiś drożdżowy wypiek. Drożdże wkruszam do kubka, wsypuję cukier, mieszam i po 5 minutach są rozpuszczone. Wydaje mi się, że jak tak robię to potem ciasto jakoś szybciej lepiej i rośnie :) proszę spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...