piątek, 4 stycznia 2013

MOCCA CHAI KAWA Z NUTĄ INDYJSKĄ


Podaję przepis na smaczną, rozgrzewająco- relaksującą kawę z indyjską nutą Mocca Chai, która jest wariacją Masala Chai stąd nazwa Mocca Chai :) .

SKŁADNIKI na 4 porcje (większe filiżanki):
 
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki zwykłej kawy sypanej (nierozpuszczalnej) np. Prima
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 8 goździków
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta sproszkowanej kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 9 łyżeczek cukru trzcinowego
*dodatkowo:
- 4 kostki czekolady gorzkiej lub pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki bitej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

- Do garnka wlać mleko i wodę, wsypać kawę, kakao  i wszystkie przyprawy oraz cukier.
Wszystko razem zagotować ale trzeba uważać, żeby nie wykipiało (bo mi nieraz wykipiało). 

- Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i zostawić jeszcze na 5 minut żeby kawa dobrze naciągnęła. Przed podaniem całość przelać przez filtr do kawy żeby pozbyć się fusów i przypraw.
 
- Po wlaniu Mocca Chai do filiżanek, na wierzch do każdej filiżanki dodać odrobinę bitej śmietany i posypać cynamonem lub startą gorzką czekoladą.
Przepis jest moją modyfikacją przepisu na herbatę indyjską Masala Chai,
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...