piątek, 4 stycznia 2013

MASALA CHAI INDYJSKA HERBATA


Podaję przepis na świetną, rozgrzewającą herbatę indyjską masala chai, idealną na zimę i jesień. Przepis jest moją modyfikacją przepisu znalezionego na tym forum
 
SKŁADNIKI na 4 porcje (większe filiżanki):  

- 2 szklanki mleka  
- 2 szklanki wody  
- 4 łyżeczki herbaty czarnej liściastej najlepiej Assam
- 8 goździków
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu  
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu  
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE :  

- Do garnka wlać mleko i wodę, wsypać herbatę i wszystkie przyprawy oraz cukier.  Wszystko razem zagotować ale trzeba uważać, żeby nie wykipiało. 

- Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i zostawić jeszcze na 5 minut żeby herbata dobrze naciągnęła.  

- Przed podaniem całość przelać przez sitko lub filtr do kawy żeby pozbyć się fusów i przypraw.

- Przelać do filiżanek i cieszyć się boskim aromatem tej herbaty :) .
 
Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. hej,
    żeby było zgodnie z regulaminem, wklej jeszcze raz przepis, a ja tamten komentarz usunę ;) może tak być?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...