środa, 23 stycznia 2013

DOMOWE PĄCZKI SMAŻONE NA PATELNI


Rzadko ale czasem, średnio 2 razy do roku mam ochotę na tradycyjne pączki smażone na oleju. Robię je w dość ubogiej wersji bo bez lukru i nadzienia- po prostu takie lubię :) . Świetny przepis na pączki znalazłam na tej stronie.

Pączki robi się dość szybko i zawsze wychodzą tak samo pyszne- są mięciutkie i pulchne, można je zrobić z nadzieniem lub bez, mogą być polane lukrem lub posypane cukrem pudrem. Pączki te lubię za to, że smaży się je na patelni- nie trzeba zużywać tak dużych ilości oleju jak podczas smażenia w garnku czy rondlu :). 

Pączki są mniejsze od takich kupionych w cukierni ale mi się to podoba dlatego, że wolę takie mniejsze, są jakby subtelniejsze ;). Pączki wspaniałe na karnawał i na jego zakończenie czyli na tłusty czwartek, choć przyznam szczerze, że ja przeważnie mam ochotę na pączki poza karnawałem ;).


PRZEPIS

SKŁADNIKI (na ok. 18 pączków):

- 550 g mąki pszennej (najlepiej typ 405)
- 40 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wódki
+ cukier puder do posypania
+ olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże umieścić w większym kubku i zasypać 2 łyżkami cukru, pomieszać, zostawić na 5 min. do rozpuszczenia. Następnie dolać letnie mleko i wymieszać. 

- Wszystkie składniki sypkie wsypać do miski, wymieszać.

- Wlać drożdże i wymieszać.

- Następnie dodać żółtka i olej- wymieszać.

- Na końcu dodać wódkę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat i wyrobić aby było gładkie.

- Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią, a na końcu nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

- Po godzinie ciasto wyłożyć na blat, chwilę wyrobić i rozwałkować na grubość 2 cm. Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawać kółka.

- Na dość głębokiej patelni rozgrzewam olej (musi być dobrze rozgrzany do temp.175 stopni C) w ilości- ok. 1/2 głębokości patelni. Zmniejszyć ogień pod patelnią i teraz można kłaść  pączki (nie za wiele bo puchną podczas smażenia). Pączki smażyć najpierw z jednej strony a potem odwrócić na drugą stronę, mają być złoto- brązowe (na ich brzegu pojawi się biała obręcz). Wyjąć usmażone pączki na papierowy ręcznik i odsączyć nadmiar oleju.

- Gdy pączki ostygną-posypać cukrem pudrem. Ja najbardziej pączki lubię z cukrem pudrem ale jak ktoś woli z lukrem to oczywiście można je polukrować.
Smacznego !


* Pączki można nadziać dżemem lub marmoladą przy pomocy szprycy.  Pączki bardzo łatwo nadziać bo gdy się smażą to robi się w ich wnętrzu taka fajna kieszonka.




3 komentarze:

  1. pięknie wyglądają, najlepsze pączki są domowej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) oj tak z tym się zgodzę- te domowe najlepsze :) do nich dobra kawa i człowiek jest w raju ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba tylko uważać, żeby tego oleju nie rozgrzać za bardzo, bo wtedy się będą przypalać :) Sam olej rzepakowy jest odporny na wysokie temperatury i nie przypala się tak łatwo, ale faktycznie te 175 stopni to optymalna temperatura do smażenia pączków, warto mieć pod ręką termometr do tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...