poniedziałek, 31 grudnia 2012

SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE

W pierwszym wpisie przedstawiam banalnie proste ciasto. Zawsze się udaje i jest pyszne do popołudniowej herbatki, a na przepis natknęłam się tu TU. Do przepisu byłam sceptycznie nastawiona, bo myślałam, że z tak prostego przepisu nie może wyjść nic dobrego- a tu taka niespodzianka!  Polecam to ciasto wszystkim leniwym, a zarazem głodnym słodkości. Jest to przepis na ciasto w stylu: szybkie, proste, smaczne. Przepis leciutko zmodyfikowałam wedle własnego gustu. 

Oto ono :) :

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 350g mąki pszennej typ 405
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 jajka
- 300g jogurtu (może być owocowy lub naturalny)
- 60g cukru pudru (jak używam jogurtu naturalnego to 80 g)
- cukier waniliowy
- pół szklanki oleju 

PRZYGOTOWANIE:

- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie od dołu (podczas robienia ciasta piekarnik nam się nagrzeje).

- W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jajka, jogurt, olej i mieszamy do połączenia składników.

- Można użyć do tego celu miksera, a można wymieszać łyżką lub mieszaczką.

- Gdy masa jest gładka to przekładamy ją do foremki (ja zazwyczaj ciasto piekę w formie prostokątnej o wymiarach 21x28 cm, a tu na fotkach jest ciasto upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

- Na ciasto, przed umieszczeniem go do piekarnika można wysypać garść dowolnych owoców, ja akurat przeważnie robię bez owoców. Ale w sezonie z powodzeniem można użyć np. borówek amerykańskich lub brzoskwiń pokrojonych w kostkę.

- Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut do suchego patyczka.

- Ja na to ciasto przeważnie robię polewę z czekolady (50 g czekolady, w tym wypadku białej i 4 łyżki mleka- rozpuszczonych w kąpieli wodnej) i polewam nią ostudzone ciasto. A żeby ciasto można było szybko jeść to można poczekać aż wystygnie i tylko posypać cukrem pudrem :).
Smacznego ! :)

17 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Używam go bardzo często. W moim piekarniku cisto jest gotowe po 23-25 minutach. Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre. Takiego właśnie szukałem - łatwego i pysznego. Ja dałem 400 g jogurtu owocowego, bo ciasto wydawało mi się za gęste. I tak było mocno gęste :) Pieczone 45 min. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się spodobało :) to ciasto to taki pewniak mało roboty, szybko się je robi i jest smaczne :)

      Usuń
  3. Postaram się zrobić to ciasto z napisem na przeprosiny dla chłopaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać do ciasta owoców???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przygotowaniu :) . Do ciasta można dodać owoców, jednak garść, no może dwie garści jednak nie więcej bo jak będzie za dużo to owoce ciasto obciążą i nie wyrośnie. Odradzam użycie bardzo soczystych owoców jak wiśnie, kiedyś dodałam i był zakalec przez zbierający się sok we wnętrzu ciasta. Rabarbar raczej też nie bardzo bo puści dużo soku. Myślę, że doskonale nadają się do tego ciasta brzoskwinie, morele pokrojone w kostkę lub mniejsze plasterki, borówki amerykańskie albo truskawki także pokrojone w plasterki.

      Usuń
  5. a czy mozna uzyc maki pszennej typu 500?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można dodać mąki pszennej typ 500, nawet 550, lub 450 ja jednak lubie to ciasto piec z mąki typ 405 bo ładnie rośnie i jest bardziej puszyste :)

      Usuń
  6. właśnie się piecze :) mam nadzieję że wyjdzie pyszne, a owoce nie opadną na spód (dodałam garść pokrojonych w kostkę nektarynek) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jest w piekarniku napewno dam znać jakie wyjdzie ;)
    Mam nadzieje że smaczne zrobię nim niespodziankę chłopakowi ;0

    OdpowiedzUsuń
  8. nO MOJA ROGA, WUJEK GOOGLE POKAZAŁ MI TWOJ PRZEPIS..CIASTO JEST W PIEKARNIKU...AZ SIE BOJE BO OSTTANIO WYCHODZA MI SAME ZAKALCE :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki, ciasto się udaje, kiedyś mi się tylko nie udało jak dałam za dużo owoców- to jedyny warunek aby było dobre- nie dawać za dużo owoców, bo puszczają sok i wychodzi zakalec :)

      Usuń
  9. Czy można dodać do ciasta pokrojoną w kostkę czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm szczerze to nie jestem pewna w 100 % bo nigdy tego ciasta tak nie piekłam, ale myślę że jakby dodać maksymalnie pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady pokrojonej grubo to by wyszło :) świetny pomysł muszę tak spróbować :)

      Usuń
    2. dziękuje za szybką odpowiedź i może zdecyduje się tak spróbować :)

      Usuń
  10. wrzuciłem banana pokrojonego w plasterki na górę... wyrosło ładnie... piekło się na początku 45 min w 180'c
    no i było troche mokre... posiedziało jeszcze 20 minut w piekarniku i też jest mokre...

    coś chyba nie tak zrobiłem (:

    właściwie to moje pierwsze ciasto :-)

    dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ciasto mogło być mokre przez banana, bo zawsze z bananami są takie wilgotne. Nie za dużo tego banana dodałeś ? Ja kiedyś za dużo owoców dałam i też było za mokre :) spróbuj je upiec na początek bez owoców tylko np. z jakimś jogurtem owocowym :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...